Roglič triomfeert in Tirreno-Adriatico, Thomas nieuwe leider

Geplaatst op vrijdag 9 maart 2018 om 16:27

foto: LaPresse

Primož Roglič heeft vandaag zichzelf en LottoNL-Jumbo een prachtige zege cadeau gedaan in de derde etappe van Tirreno-Adriatico. De 28-jarige Sloveen was de sterkste op de slotklim naar Trevi waar de stijgingspercentages opliepen tot zo’n 20 procent. Adam Yates kwam drie tellen later over de finish en eindigde op de tweede plek, Tiesj Benoot was derde. Geraint Thomas nam de leiderstrui over van Patrick Bevin.

De derde etappe van de Koers van de twee zeeën was de langste van de ronde; in een grote ronde zou dit een overgangsetappe worden genoemd. Onderweg lagen drie beklimmingen, waarvan de Basso del Lume Spento na 76 kilometer de langste was. Boven aan de vierde klim van de dag lag de finishstreep, in Trevi. Vijf renners tekenden voor de vlucht van de dag met daarbij één landgenoot, Dennis van Winden.

Samen met Nicola Bagioli, Cho Hatsuyama, Stepan Kurianov, en Jacopo Mosca vormde de Nederlander van Israel Cycling Academy de kopgroep, die ruim acht minuten voorsprong pakte op het peloton. Bagioli pakte de eerste bergpunten van de dag en was ook bij de volgende beklimmingen bij de pinken. Daarmee verzekerde hij zich van een nieuwe dag in de groene bergtrui.

Op 32 kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een valpartij waarbij leider Patrick Bevin betrokken was. De Nieuw-Zeelander stond echter snel weer op en kon verder. Nog geen vier kilometer verder werd er opnieuw gevallen. Simon Geschke had minder geluk en de brancard moest eraan te pas komen. Niki Terpstra versnelde even later bij het ingaan van de finale en nam snel enige voorsprong op het peloton, met de kopgroep nog zo’n twee minuten vooruit.

Terpstra versnelt
De uitval van de Nederlander van Quick-Step Floors, waarmee hij vermoedelijk zijn benen wilde testen, werd echter teniet gedaan. De voorsprong van de vijf vluchters werd intussen steeds kleiner en bij het ingaan van de laatste elf kilometer was het peloton weer compleet. Zo’n veertig renners begonnen aan de slotklim naar Trevi, die 2,5 kilometer lang was en waar de stijgingspercentages opliepen tot 20 procent.

Primož Roglič maakte indruk op die slotklim en viel aan. Yates wilde nog reageren, maar de vogel was gevlogen. Zo werd Roglic de eerste Sloveen die een rit won in Tirreno-Adriatico. Geraint Thomas nam in het klassement de koppositie over van Bevin, die wegviel uit de top 10. Van Avermaet staat tweede, Froome is derde. Wilco Kelderman eindigde als negende en klom naar plek zeven in het algemeen klassement, Tom Dumoulin staat twee plaatsen lager.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties