Molard sterkste in zesde rit Parijs-Nice, Sánchez houdt geel

Geplaatst op vrijdag 9 maart 2018 om 16:13

foto: ASO

Rudy Molard heeft de zesde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Fransman van Groupama-FDJ reed in de laatste kilometers weg uit een kleine groep met favorieten en bleef Tim Wellens en Julian Alaphilippe nipt voor. Luis Léon Sánchez behield de gele leidertrui; Wout Poels viel door een valpartij weg uit de top van het klassement.

Nog voor het startsein voor de zesde rit van de Koers naar de zon werd gegeven, moest een aantal renners al de strijd staken. Een griepgolf had namelijk toegeslagen in het peloton, waardoor liefst zeven mannen niet aan de start verschenen in Sisteron. Onder hen waren de Nederlanders Maurits Lammertink, Tom Leezer en Tom-Jelte Slagter. De renners kregen vandaag een lastige etappe voor de wielen geschoven met vier beklimmingen van de tweede categorie en één van de eerste.

Het regende aanvallen in de beginfase van de koers en uiteindelijk wisten zes renners zich los te wrikken van het peloton. Lars Bak, Fabien Grellier, Cyril Lemoine, Paul Martens, Amaël Moinard en Tom Scully pakten een voorsprong en zagen enige tijd later nog eens zeven renners aansluiten: Carlos Barbero, Thomas De Gendt, groenetruidrager Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Nils Politt, Dylan Teuns en Bert van Lerberghe.

Bergpunten De Gendt
Teuns was vooraan het best geklasseerd op de veertiende plaats, op een minuut van leider Luis Léon Sánchez. Door zijn aanwezigheid kreeg de kopgroep niet veel ruimte en de Belg liet zich dan ook weer terugzakken in het peloton. De voorsprong van de overgebleven twaalf vluchters groeide naar zo’n drie minuten. Intussen pakte De Gendt op de Col de Luens, de eerste beklimming van de dag, de volle punten, niet veel later was hij ook als eerste op de Col Bas.

Barbero, De Gendt, Grellier, Moinard en Scully bleken over de beste benen te beschikken vooraan en scheidden zich op de derde klim af van hun medevluchters. Op de top pakte De Gendt opnieuw zeven bergpunten. De voorsprong van de vijf renners vooraan op het peloton bedroeg aan de voet van de vierde klim nog maar anderhalve minuut, terwijl de Sky-renners het tempo bepaalden in de grote groep.

De Gendt pakte ook de meeste punten pakte op de Côte de Gourdon, maar het peloton zat de vluchters op de hielen. Op 25 kilometer van de finish werden zij ingerekend, met nog één beklimming voor de wielen. De ploeggenoten van Simon Yates van Mitchelton-Scott leidden het peloton naar de Côte de la Colle sur Loup.

Poels valt
Door het hoge tempo van de Australische ploeg en Quick-Step Floors (Julian Alaphilippe) stond de poort op deze laatste klim wijd open; meerdere renners moesten achter in het peloton passen. De Côte de la Colle sur Loop was met 1,9 kilometer niet heel lang, maar het gemiddelde stijgingspercentage van tien procent deed flink pijn in de benen. Wout Poels deed goed mee vooraan, terwijl klassementsleider Sánchez maar moeilijk het tempo kon volgen.

Yates zag zijn kans schoon op de top van de laatste klim en stortte zich vol overgave in de afdaling. Poels verloor in de achtervolging op de Brit de macht over het stuur en ging tegen het asfalt. Yates werd in de laatste vijf kilometer bijgehaald door Sergio Henao en Tim Wellens, maar Henao moest zich al snel weer laten terugzakken in de groep met favorieten waar Sánchez zich kon handhaven.

De Brit en de Belg pakten zo’n vijftien tellen voorsprong en begonnen samen aan de laatste drie vlakke kilometers. Daar werden zij echter weer teruggepakt, waarna slag om slinger werd gedemarreerd. De uitval van Rudy Molard bleek het meest succesvol. Wellens eindigde op twee seconden op de tweede plek, Alaphilippe was derde.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties