Lappartient wil onderzoek naar Sky: “Het is onaanvaardbaar voor mij”

Geplaatst op woensdag 7 maart 2018 om 22:23

foto: Sirotti

UCI-baas David Lappartient heeft bij de BBC gereageerd op de zaak rondom Sky, waarbij in het verleden de dopingregels zouden zijn overtreden door onder meer misbruik te maken van attesten. De Fransman wil dat de onafhankelijke Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) van de UCI een onderzoek instelt. “Als je middelen gebruikt om je prestaties te verbeteren, dan is dat volgens mij valsspelen”, zegt Lappartient.

‘Het druist in tegen de filosofie van de UCI’
Het onderzoek van het departement Digital, Cultuur, Media en Sport heeft Lappartient veel inzichten opgeleverd. “Uit het rapport blijkt dat Sky de middelen niet gebruikte om gezondheidsproblemen te behandelen, maar wel om prestaties te verbeteren. Dat is onaanvaardbaar voor mij en dat druist in tegen de filosofie van de UCI”, zegt hij. “Ook al blijkt dat er geen sprake is van het overtreden van de regels.”

Vergissingen? ‘Dat is een beetje anders gegaan’
“Ik herinner mij dat Sky tijdens de oprichting zei dat ze schoon zouden zijn en dat ze op een schone manier wedstrijden zouden winnen. Schoner dan schoon, zeiden ze zelfs”, aldus de UCI-voorzitter. “Ik las het persbericht van Sky nadat het rapport gepubliceerd was. Ze zeiden sorry en gaven toe dat ze dat ze enkele vergissingen hebben gemaakt. Een vergissing is iets dat je onbewust doet, maar uit het rapport blijkt dat het een beetje anders gegaan is.”

“Blijkbaar was het een beetje georganiseerd”, zegt Lappartient over het mogelijke misbruik van attesten, dat is een uitzondering voor gebruik van verboden producten voor medische doeleinden. “Er is dus misschien geen sprake van een vergissing, maar wel van een fout. Dat is een verschil, dat de wereldwijde geloofwaardigheid van onze sport kan aantasten. En daar maak ik me zorgen over.”

Zaak-Froome mogelijk pas na Giro afgehandeld
Over de Salbutamol-zaak van Chris Froome liet Lappartient zich ook uit. De Britse kopman werd in de voorbije Vuelta positief getest op een te hoge Salbutamolwaarde. Lappartient wil het zo snel mogelijk afronden. “Dat is het beste voor Froome zelf, zijn team, voor ons en en voor het wielrennen. Natuurlijk moeten we respect hebben voor de rechten van Froome, die zichzelf mag verdedigen”, benadrukt de Fransman. Froome is van plan de Giro en de Tour te rijden, maar Lappartient durft niet te zeggen of de zaak voor de Giro afgehandeld is.

“Ik hoop dan wel dat de beslissing uiterlijk voor de Tour valt. Voor het imago van onze sport zou het een ramp zijn en ik wil onze sport niet in de problemen brengen. Zowel vanuit zijn standpunt, om zich beter te kunnen focussen op de verdediging van zijn zaak, als vanuit mijn standpunt het zou beter zijn als hij niet zou rijden”, legt Lappartient uit.

Positie Brailsford
Mocht voor aanvang van La Grande Boucle nog geen uitslag zijn, dan gaat Lappartient opnieuw aan Sky vragen om Froome aan de kant te houden. “Als we geen beslissing hebben voor de Tour, zal ik hen vragen om hun standpunt te heroverwegen en om mijn eerste voorstel te heroverwegen”, aldus de opvolger van Brian Cookson, die in het midden laat of manager Dave Brailsford zijn consequenties moet trekken na de controverse rond Sky. Volgens Lappartient zorgt het rapport voor imagoschade van de sport, vooral in het Verenigd Koninkrijk: “Ik denk dat hij de beste beslissing moet nemen voor het wielrennen in Groot-Brittannië.”

Wel roept Lappartient Sky op om zich aan te sluiten bij de MPCC, de beweging voor een geloofwaardig wielrennen. “Ze zeiden altijd dat ze zich niet bij de MPCC hoefden aan te sluiten, omdat ze meer doen dan dat en omdat ze nog schoner zijn. De rapporten lijken het tegendeel te bewijzen”, aldus de Fransman.


Update 22.35 uur

Sky heeft snel gereageerd op de uitlatingen van UCI-president David Lappartient. De Britse ploeg geeft aan graag samen te werken met elk onderzoek dat de UCI instelt. “Nader onderzoek naar het het rapport van de Commissie is ook van harte welkom”, schrijft de formatie in een persbericht. “Hoewel we vergissingen uit het verleden hebben erkend, ontkennen we met klem de zeer ernstige nieuwe aantijgingen over het gebruik van prestatiebevorderende middelen, net als Bradley Wiggins.” Sky vindt de beschuldigingen van de commissie ongefundeerd. “Zonder bewijs te leveren om deze te ondersteunen. Dat is fundamenteel oneerlijk voor het team en zijn renners.”


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties