Langeveld: “Podiumplaats in Roubaix heeft niets aan mijn status veranderd”

Door Niels Bastiaens, vrijdag 23 februari 2018 om 09:05

Foto: Sirotti

Sebastian Langeveld is zaterdag een van de Nederlandse kanshebbers in de Omloop Het Nieuwsblad. De 33-jarige kasseienspecialist kwam vorig jaar – na twee mindere seizoenen – weer boven water in Parijs-Roubaix en is erop gebrand om die positieve lijn door te trekken. Langeveld stelt zich ter beschikking van Sep Vanmarcke, maar ziet ook kansen voor zichzelf dit voorjaar. “We moeten gewoon op de goede manier van elkaar zien te profiteren”, vertelt Langeveld aan WielerFlits.

In de hiërarchie net onder Sep
Een aantal jaar geleden was Langeveld een vaste waarde in de finale van de kasseiklassiekers. Het is in die periode dat de renner van EF Education First-Drapac de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam schreef en zich in de top 5 van de Ronde van Vlaanderen reed. De afgelopen jaren was het allemaal wat minder, tot die bewuste Parijs-Roubaix waar hij enkel Greg Van Avermaet en Zdenek Stybar moest laten voorgaan. “Het podium halen in een monument, dat was natuurlijk iets speciaals, maar het heeft mijn status in de ploeg niet veranderd. Die twee mindere jaren zijn een feit, maar iedereen wist natuurlijk al een tijdje dat ik het in mij had om op een hoog niveau te presteren. Qua status denk ik dat ik in de klassiekers bij eender welke ploeg bij de betere mannen in de hiërarchie zou staan, maar Sep staat nu boven mij.”

“Dat wil zeggen dat, als er dit voorjaar een kaart getrokken moet worden, dan zal het die van Sep zijn. Maar in principe moeten wij gewoon op de goede manier van elkaar zien te profiteren”, legt Langeveld uit. “Dat was, tot het uitvallen van Sep vorig jaar, ook het geval en dat vind ik best. Ik vind het leuk om mijn steentje bij te dragen aan de uitslagen van Sep, en dus ga ik niet op tafel slaan omdat ik derde eindigde in Parijs-Roubaix. Dat was heel mooi, maar het is niet iets wat ik meeneem naar dit weekend of zo. Ik weet van mezelf wel dat ik, als het allemaal de goede kant opvalt, er heel veel inzit. Maar ik besef ook dat die dagen eerder zeldzaam zijn en dat ik mij soms beter in dienst van iemand als Sep stel.”

Ten opzichte van vorig jaar heeft Langeveld alvast een kopman minder om rekening mee te houden, aangezien Dylan van Baarle naar Sky verkaste. “Daar baal ik ontzettend van, want Dylan is echt een goede vriend van mij geworden de afgelopen jaren. Onze ploeg zat toen hij die keuze maakte in een moeilijke periode, tijdens die zoektocht naar een nieuwe sponsor. Dylan had in principe een akkoord om de komende jaren deel uit te maken van onze klassieke kern, maar in zo’n periode ben je natuurlijk vooral met het verzekeren van je eigen toekomst bezig. Dat is logisch. Misschien is het ook geen slechte zet voor hem geweest, het was volgens mij zelfs het ideale moment voor hem om een frisse wind op te zoeken. Anderzijds had ik natuurlijk het liefst langer aan zijn zijde gekoerst, want Dylan is een klasbak.”

Niet te vergelijken met De Ronde
Het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad is voor sommigen gloednieuw, maar niet voor Langeveld. Onze landgenoot strandde in 2011 na een identieke finale een knappe vijfde plek in Meerbeke. “Klopt, maar je kan die koersen moeilijk vergelijken. Op de Haaghoek kom je op het traditionele Ronde-parcours, maar je mag niet vergeten dat je in De Ronde dan al 65 kilometer extra in de benen had”, aldus Langeveld. “Maar op zich moet die verandering niet slecht zijn voor mij. In 2009 reden we bijvoorbeeld voor het eerst op het parcours van de afgelopen jaren, en we hebben dat met Rabobank toen heel goed aangepakt. Ik weet dat we toen meerdere keren op verkenning zijn geweest en de mogelijke sleutelmomenten grondig geanalyseerd. Dat is allemaal leuk, maar uiteindelijk kan het overal gebeuren.”


Buitenkans: 385 euro korting op de SRAM Red eTap Groepset

Nieuwe fietskleding nodig? Ruime keuze en scherp geprijsd!

Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Reacties Toon reacties Verberg reacties