Tom Boonen: “Lotto Soudal was een grotere uitdaging dan Quick-Step”

Door Niels Bastiaens, donderdag 22 februari 2018 om 21:40

Foto: Sirotti

Opvallend nieuws uit het kamp van Lotto Soudal, want Tom Boonen komt de Belgische formatie versterken als adviseur. De ex-wereldkampioen was een decennium lang het uithangbord van concurrent Quick-Step Floors, maar kiest nu dus voor de ploeg van zijn voormalige manager Paul De Geyter. Op een persconferentie in het West-Vlaamse Deerlijk gaf Boonen toelichting over het ontstaan van de deal met Lotto Soudal en hoe hij die functie graag wil gaan invullen.

“Ik denk dat er bij Lotto Soudal nog veel ruimte is voor verbetering”, steekt Boonen van wal. “Daarom dat het misschien ook een iets grotere uitdaging is om dit werk hier te doen dan bij Quick Step. Daar heb ik de laatste jaren mijn stempel al wel gedrukt en ik denk dat er bij hen gewoon een redelijk vast stramien in de wedstrijden zit. Paul De Geyter en ik zijn al meer dan twintig jaar vrienden. Het was voor mij dan ook een redelijk vanzelfsprekende vraag, toen hij die aan mij stelde, en ik ben daar quasi direct op ingegaan. Ik bekijk het als een uitdaging en ik kijk er naar uit om mijn ervaring door te geven aan jonge renners.”

Geen concrete afspraken
Boonen benadrukt dat hij niet in de volgauto zal kruipen in de rol van ploegleider, maar vooral buiten de wedstrijden om zijn kennis wil delen. “De functie van sportdirecteur leek mij niet direct iets voor mij. Er zijn toch al genoeg mensen die daar verstand van hebben”, lacht de viervoudige winnaar van Parijs-Roubaix. “Bovendien moet tijdens de koers mijn werk al gebeurd zijn. Het is niet de bedoeling dat ik dan nog moet bijsturen. Eigenlijk, als ik mijn werk goed doe, dan is het de bedoeling dat niemand moet bijsturen. Ik ga proberen letten op kleine dingen, details, waar iemand anders misschien niet direct aan zou denken.”

Concrete afspraken over de frequentie waarmee hij zijn functie zal invullen en de inhoud, zijn er niet gemaakt. “We hebben niets gezegd over een bepaald aantal dagen dat ik aanwezig moet zijn of zo. Het zal vooral zaak zijn om, als er een situatie zich voordoet, dat ik er dan wel ben. Dat is vooraf moeilijk in te schatten. Als Paul bijvoorbeeld tegen mij zegt: ‘kijk, Tom, we hebben een probleempje. Dit of dat heeft zich voorgedaan. Wat is jouw kijk daarop?’, dan is het aan mij om mijn visie te geven en de ploeg met raad en daad bij te staan. Ik moet daarvoor niet per se altijd aanwezig zijn op de wedstrijden zelf, denk ik.”

De Captains of cycling
Daarnaast wordt Boonen ambassadeur van ‘Captains of cycling’, een ander project van Lotto Soudal. “Captains of cycling is eigenlijk een vereniging van wielerfans. Niet per se van Lotto Soudal alleen, maar over heel België”, legt Boonen uit. “Door lid te worden van deze community, word je aandeelhouder van de ploeg en krijg je een unieke inkijk in het Belgisch wielergebeuren. We gaan evenementen organiseren op het BK en de Ronde van Vlaanderen en ik denk dat het wel interessant kan zijn om op die manier de wielerfans te groeperen. Ik zal voor de publiciteit zorgen, maar verder blijft mijn inbreng vrij beperkt.”


Buitenkans: 385 euro korting op de SRAM Red eTap Groepset

Nieuwe fietskleding nodig? Ruime keuze en scherp geprijsd!

Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Reacties Toon reacties Verberg reacties