Kristoff wint slotrit Tour of Oman, Lutsenko eindwinnaar

Door Ties Wijntjes, zondag 18 februari 2018 om 11:27

foto: LaPresse (archief)

Alexander Kristoff heeft de laatste etappe van de Ronde van Oman gewonnen. In een massasprint na een hectische finale was hij Bryan Coquard te snel af. Alexey Lutsenko is eindwinnaar van de rittenkoers.

Vijf renner die we al eerder deze week in de aanval hadden gezien kozen vandaag wederom het hazenpad. Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert), Pim Ligthart (Roompot-Nederlandse Loterij), Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Rémi Cavagna (Quick-Step Floors) en Maxime Farazijn (Sport Vlaanderen-Baloise) kregen een vrijgeleide van het peloton en hadden al vrij snel een voorsprong van ruim vier minuten te pakken.

Hoog tempo
In het peloton zetten Dimension Data en Vital Concept de achtervolging in. Met nog vijftig kilometer te gaan was de voorsprong van de kopgroep daardoor geslonken tot ongeveer twee minuten. De hoge snelheid werd Farazijn te veel, hij moest de kopgroep laten gaan. In de heuvelachtige sectie van het parcours besloten BMC en Katusha-Alpecin het commando over te nemen in de hoop wat sprinters te kunnen lozen. Het lukte hen vervolgens het peloton in tweeën te splitsen, maar dit bleek van korte duur te zijn. Ondertussen werd Adam Blythe uit de koers gezet, hij zou onreglementair van fiets hebben gewisseld.

Vooraan de koers besloot Cavagna met nog 25 kilometer te gaan ten aanval te trekken, alleen Ligthart had een antwoord op zijn demarrage. Het peloton volgde op vijftig seconden van het duo. Bij de eerste doorkomst op de streep was hun voorsprong opgelopen naar één minuut en vijftien seconden. Waar de andere renners uit de kopgroep door het peloton werden opgeraapt wisten de twee leiders lang hun voorsprong te behouden.

Hectische finale
Met nog vijftien kilometer te gaan hadden Ligthart en Cavagna een voorsprong van één minuut. Vijf kilometer later had het peloton deze voorsprong echter gehalveerd wat Cavagna deed besloten solo verder te gaan. Hij wist zijn voorgift uit te bouwen tot 45 seconden. Met drie kilometer te gaan werd hij echter bijgehaald door het peloton, wat door een versnelling van Katusha-Alpecin uiteen was geslagen in verschillende groepjes.

Kristoff wist het harde werken van zijn ploeg af te ronden door in de massasprint die volgde Coquard te verslaan. Giacomo Nizzolo eindigde als derde. Floris Gerts wist naar een tiende plek te sprinten. De eindoverwinning van Lutsenko kwam tijdens de laatste etappe niet meer in gevaar. Zijn ploeggenoot Miguel Angel Lopez eindigt op de tweede plek in het algemeen klassement, voor Gorka Izagirre.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties