Boudat wint openingsetappe Ruta del Sol, Modolo juicht te vroeg

Door Nick Doup, woensdag 14 februari 2018 om 17:01

foto: Sirotti (archief)

De openingsetappe van de Ruta del Sol is gewonnen door Thomas Boudat. De Franse sprinter van Direct Energie toonde zich de snelste in de straten van Granada, door nipt Sacha Modolo – die zijn armen al in de lucht stak – voor te blijven. Hij is ook direct de eerste leider in het algemeen klassement.

Een kopgroep van vijf renners kleurde de openingsfase van de koers. Silvan Dillier (AG2R La Mondiale) was de enige WorldTour-renner. Hij kreeg bijval van Romain Sicard (Direct Energie),  Lluis Mas (Caja Rural-Seguros RGA), Txomin Juaristi (Fundación Euskadi) en Gari Bravo (Euskadi-Murias). Zij reden een voorsprong van meer dan vijf minuten bij elkaar.

Astana controleerde het peloton, met de armada’s van Mikel Landa (Movistar) en Chris Froome (Sky). Zij trokken door in het tweede deel van de etappe, waar vijf beklimmingen in opgenomen waren. Hierdoor brak het peloton in meerdere delen. Het gat was op de top van de laatste beklimming – een kleine twintig kilometer voor de meet – geslonken tot ongeveer een minuut.

Zwitsers kampioen Dillier liet zijn medevluchters achter en probeerde het nog alleen, maar hij was niet opgewassen tegen het aanstormende peloton. De trein van Astana greep hem twaalf kilometer van het einde bij de lurven. Jon Ander Insausti toonde het vervlogen oranje van Euskadi door een demarrage te plaatsen, maar veel ruimte kreeg hij niet. Ook een speldenprik van Pablo Torres (Burgos-BH) kon de treintjes niet ontregelen.

Movistar, EF-Drapac en Lotto Soudal schoven in de ultieme finale naar voren om hun sprinters af te zetten. Het resulteerde in een chaotische massasprint, die uiteindelijk beslist werd in het voordeel van de opkomende Thomas Boudat. Sacha Modolo kon zich wel voor zijn kop slaan, want precies op het moment dat hij op zijn handen ten hemel hief zag hij in zijn linkerooghoek Boudat passeren. Moreno Hofland werd op de achtste plek de beste Nederlander.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties