Haas zegeviert in tweede rit Tour of Oman, Terpstra zesde

Geplaatst op woensdag 14 februari 2018 om 12:34

foto: ASO

Nathan Haas is de nieuwe leider in de Tour of Oman. De 28-jarige renner van Katusha-Alpecin klopte Greg Van Avermaet en Alexey Lutsenko in een groepssprint en schreef de tweede etappe van de rittenkoers op zijn naam. Niki Terpstra eindigde op de zesde plaats en was daarmee de beste Nederlander.

Vanaf de start op het complex van de Sultan Qaboos-universiteit regende het demarrages. Meerdere renners wilden koste wat het kost mee zijn in de ontsnapping in deze tweede rit van de Tour of Oman. Uiteindelijk slaagden vier renners erin zich los te wrikken. Loïc Chetout, Fabricio Ferrari, Markel Irizar en Danny Pate hadden na de eerste twaalf koerskilometers een voorsprong van 2’05” op het peloton.

De vluchters werkten goed samen en breidden hun voorsprong al gauw uit naar vier minuten. In het peloton werd vroeg in de etappe gevallen door Europees kampioen Alexander Kristoff en Søren Kragh Andersen, maar beide renners konden verder. Chetout kwam vervolgens als eerste boven op de eerste beklimming van de dag. De voorsprong van het viertal schommelde rond de drie à vier minuten.

Ook de eerste tussensprint en de tweede beklimming waren een prooi voor de 25-jarige Fransman van Cofidis, die overigens nog altijd op zijn eerste profzege jaagt. In de laatste veertig kilometer nam een groep van negen renners een kleine voorsprong op het peloton, maar deze achtervolging werd snel ongedaan gemaakt. Daarna was het opnieuw klimmen geblazen.

Steile beklimming
De steile beklimming van Al Hamriyah kostte Pate zijn plekje in de kopgroep, waardoor de ontsnapping nog uit slechts drie renners bestond. Hun voorsprong slonk naar zo’n twee minuten. Opnieuw was Chetout als eerste boven, maar BMC drukte intussen het gaspedaal diep in. Daardoor liep de marge die het drietal had op de grote groep snel terug. Op tien kilometer voor de finish hadden zij nog slechts 45 seconden over.

Ook de laatste tussensprint was voor Chetout, die vervolgens ingerekend werd door het peloton. Irizar probeerde het daarna nog even solo, maar ook hij werd gegrepen door de grote groep die nog uit ongeveer vijftig renners bestond. Astana nam het voortouw in de slotfase en Omar Fraile kwam op de laatste beklimming van de dag als eerste over de streep.

Niki Terpstra viel aan in de vier slotkilometers en zag een groep van vijftien renners aansluiten, met daarbij onder anderen Alexey Lutsenko en Greg Van Avermaet. In de groepssprint was Nathan Haas de beste. Het is de eerste zege van het seizoen voor de Australiër, die deze winter Dimension Data voor Katusha-Alpecin verruilde. Hij was vorig jaar tiende in het eindklassement van de Tour of Oman en wil later dit voorjaar schitteren in de Ardennenklassiekers.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties