Dayer Quintana wint slotrit Colombio Oro y Paz, Bernal eindwinnaar

Door Ties Wijntjes, zondag 11 februari 2018 om 20:06

foto: Sirotti (archief)

Dayer Quintana heeft in Colombia de laatste etappe van de Colombia Oro y Paz op zijn naam geschreven. Hij kwam solo aan op de laatste beklimming van de dag. Egan Bernal mag de eindoverwinning aan zijn palmares toevoegen.

De vroege vlucht bestond vandaag in Colombia uit maar liefst 33 renners. Tao Geoghegan Hart, Sebastián Henao (Sky), Nathan Brown, Julian Cardona (EF Education First-Drapac), Antonio Pedrero, Dayer Quintana (Movistar), Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) en onze landgenoot Jetse Bol (Manzana Postobon) trokken ten aanval. De vluchters reden naar een maximale voorsprong van ongeveer vier minuten. De eerste twee tussensprints van de dag waren een prooi voor Miguel Rubiano. Opvallend was dat hij bij de tweede tussensprint Gaviria voor wist te blijven.

Bergpunten
César Nicolas Paredes had duidelijk voor de vroege vlucht gekozen om een gooi te kunnen door naar het bergklassement, waar hij aan het begin van de etappe tweede in stond. Op de eerste klim van de dag, de Cerrito, moest hij alleen Jordan Parra voor laten. Lucas Haedo kwam als derde boven op de beklimming van de derde categorie. Op de tweede beklimming van de dag wist Paredes echter geen rol van betekenis te spelen. Johnatan Cañaveral pakte hier de volle mep, voor Rodrigo Contreras en Jorge Camilo Castiblanco.

De winnaar van de eerste twee tussensprints besloot in de afdaling van de tweede beklimming van de dag te vertrekken uit de kopgroep. Met nog 28 kilometer te gaan begon hij aan een solo, wat hij ongeveer zes kilometer wist vol te houden. Hierna besloot Fernando Gaviria een aanval te lanceren, op jacht naar het maximale aantal punten in de tussensprint. Parra sloot iets later bij hem aan.

Vuurwerk op de slotklim
Contreras was niet tevreden met de stand van zaken dus besloot ook naar voren te rijden. Hij nam niet veel later gelijk afstand van zijn laatste concurrenten. Met nog tien kilometer te gaan op de slotklim had hij ongeveer 30 seconden voorsprong op vier achtervolgers en bijna drie minuten voorsprong op het pak. Movistar voerde namens leider Nairo Quintana het peloton de beklimming op.

Terwijl de eenzame leider het zwaar had in de slotfase was Egan Bernal de eerste van de favorieten die ten aanval trok. Daniel Felipe Martinez sloot al gauw aan bij het 21-jarige rondetalent. Geoghegan Hart hield korte tijd de benen stil en kon zijn Colombiaanse ploegmaats zo nog even op gang helpen. Iets wat hij met volle overgave deed, want hij stond niet veel later zo goed als stil. In de laatste honderden meters werd Contreras nog ingehaald door Dayer Quintana, die het laatste uur verder geen seconde in beeld was.

Achter de winnaar kwam Bernal als tweede binnen, voor ploegmaat Sebastián Henao. In de achtergrond was het peloton volledig uit elkaar geslagen. Nairo Quintana wist niet dicht genoeg te naderen tot Bernal om hem af te houden de eindzege. Hij finishte als tweede in het algemeen klassement. Rigoberto Uran eindigde als derde in de eerste editie van de Colombiaanse rittenkoers.


De 2018 collectie van Castelli: Gratis bezorging & retourneren

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

De beste deals voor binnenbandjes! o.a. Continental & Vredestein

Reacties Toon reacties Verberg reacties