Viviani zet eindwinst in Dubai Tour in de verf met winst in slotrit

Door Koen Middendorp, zaterdag 10 februari 2018 om 12:32
Elia Viviani wint de slotrit van de Dubai Tour

foto: Lapresse

Elia Viviani heeft de slotrit in de Dubai Tour op zijn erelijst bijgeschreven. De Italiaan won na een chaotische massasprint, die werd ontsierd door een valpartij van Nacer Bouhanni. De renner van Quick-Step Floors mag zich ook de eindwinnaar noemen.

Viertal kleurt geschiedenisloze etappe 
In de biljartvlakke slotetappe richting Dubai stad waren er vier lieden die ten aanval trokken. Nasser Alemari (United Arab Emirates), Daniel Pearson (Aqua Blue Sport), Xiaolong Sun (Mitchelton-BikeExchange) en Quentin Valognes (Novo Nordisk) fietsten een maximale voorsprong bijeen van vijf minuten op het peloton, dat aan de hand werd genomen door LottoNL-Jumbo en Quick-Step Floors, de ploegen van Dylan Groenewegen en leider Elia Viviani.

Onder leiding van Bram Tankink slonk de voorsprong van de kopgroep zienderogen. Met nog dertig kilometer te gaan reed het peloton nog anderhalve minuut in het krijt. De jonge Fransman Valognes hield, in tegenstelling tot zijn medevluchters, wel iets tastbaars over aan vroege vlucht. Door als eerste voorbij te komen aan de laatste tussensprint van deze ronde, greep hij de bijbehorende trui.

Mitchelton-BikeExchange probeert peloton te verrassen, Viviani wint chaotische sprint
Met het ingaan van de laatste twintig kilometer bood UAE Emirates in het peloton – in dienst van Europees kampioen Alexander Kristoff – een helpende hand aan Tankink. Vooraan had Pearson zijn medevluchters overboord gekieperd, maar de dappere Brit bleek eveneens een vogel voor de kat. Op elf kilometer van de streep werd hij ingerekend door Jacob Hennessy en Robert Stannard.

Het Mitchelton-BikeExchange duo probeerde het peloton te verrassen met een late aanval, en wist ook een vijftiental seconden bijeen te rijden. Het peloton viel de twee beloftevolle coureurs echter met nog drie kilometer te gaan op de nek. Hierop volgde een chaotisch gevecht tussen de verschillende sprinttreintjes. LottoNL-Jumbo wist de kop te pakken op anderhalve kilometer van het einde

Het merendeel van de sprinters – waaronder Groenewegen, Cavendish en Kittel – werd echter uitgeschakeld door een valpartij van Nacer Bouhanni in de laatste bocht. Marco Haller, Adam Blythe en Jean-Pierre Drucker profiteerden van de chaos en leken het te gaan uitmaken voor de ritzege. Het was echter Viviani die met een indrukwekkende snelheid nog over het drietal wist te denderen.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties