Colbrelli sterkste op pittige slotklim in Dubai Tour, Roosen derde

Geplaatst op vrijdag 9 februari 2018 om 11:44

foto: Sirotti

Sonny Colbrelli heeft de vierde etappe van de Dubai Tour gewonnen. Op de slotklim naar de stuwdam van Hatta was de 27-jarige Italiaan van Bahrain Merida de sterkste. Timo Roosen eindigde knap op de derde plek. Elia Viviani hield stand en start ook morgen in de blauwe leiderstrui.

De vierde rit voerde het peloton van Dubai naar Hatta, een rit over 172 kilometer. Simone Bevilacqua, Conor Dunne, Xiaolong Sun, Christopher Williams en de Rally Cycling-ploeggenoten Robin Carpenter en Brandon McNulty kozen al vroeg het offensief. De Amerikaan McNulty was het best geplaatst in het klassement op veertien seconden van leider Elia Viviani.

De zes vluchters bouwden binnen veertig kilometer een voorsprong op van ruim zes minuten op het peloton. Daarin werd het tempo bepaald door Viviani’s Quick-Step Floors, dat onder anderen de Nederlanders Fabio Jakobsen en Niki Terpstra in de gelederen heeft. De eerste tussensprint na 57 kilometer was een prooi voor Williams, die Bevilacqua aftroefde.

De zes vooraan verstonden elkaar goed en wisten hun marge van zes minuten lange tijd in stand te houden. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer voerde Dimension Data het tempo plots fors op, waardoor een flinke hap werd genomen uit de voorsprong van de kopgroep. De Zuid-Afrikaanse ploeg van Mark Cavendish kreeg daarop hulp van onder andere LottoNL-Jumbo en het voordeel van de vluchters nam verder af.

Rollen omgedraaid
Bij de tweede tussensprint na 109 kilometer waren de rollen omgedraaid, want ditmaal was Bevilacqua Williams de baas. Sun en Williams waren vervolgens de eerste renners die de kopgroep moesten laten gaan. Toen op zo’n 45 kilometer voor de finish voor het eerst geklommen moest worden, loste ook Bevilacqua bij de drie overgebleven vluchters.

Astana-renners Zhandos Bizhigitov en Daniil Fominykh verrasten het peloton op 32 kilometer van de meet met een tegenaanval. Het duo uit Kazachstan pakte enkele tientallen meters voorsprong, maar met name Quick-Step Floors wilde niks cadeau geven. De twee renners bogen het hoofd en lieten zich enige kilometers later weer inrekenen.

McNulty hield lang stand
In de laatste 12 kilometer haakten ook Carpenter en Dunne af vooraan, waardoor de 19-jarige McNulty als enige vluchter overbleef. Zijn voorsprong bedroeg echter nog maar minuut op de grote groep, waar Astana inmiddels het initiatief had overgenomen. Mark Christian probeerde in de finale tevergeefs nog de oversteek te maken naar de eenzame McNulty, die knap standhield.

Op de korte maar pittige slotklim werd de Amerikaan echter in het zicht van de haven voorbijgesneld door de voorposten van het peloton. Sonny Colbrelli was op de stuwdam van Hatta, waar het stijgingspercentage oploopt tot 17 procent, de sterkste in de sprint. Magnus Cort Nielsen reed naar de tweede plek, Timo Roosen hield onder anderen Europees kampioen Alexander Kristoff achter zich en eindigde knap als derde.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties