Italiaanse politie rolt dopingnetwerk achter grote amateurploeg op

Door Nick Doup, donderdag 8 februari 2018 om 16:00

foto: Sirotti (archief)

De Italiaanse politie heeft in Lucca meerdere personen achter de Italiaanse amateur- en beloftenploeg Altopack-Eppela gearresteerd. De aanhoudingen zijn verricht op verdenking van het aanzetten tot gebruik van verboden middelen bij jonge wielrenners. Dat meldt La Gazzetta dello Sport.

Het gaat om de teameigenaar Luca Franceschi, voormalig ploegleiders Elso Frediani en Michele Viola en apotheker en amateurrenner Andrea Bianchi. Zij verstrekten microdosissen EPO, groeihormonen en op opium gebaseerde pijnstillers aan de coureurs.

Er zat een heel systeem achter de dopingpraktijken. Franceschi rekruteerde de renners. Zijn ouders faciliteerden het onderkomen waar de renners na wedstrijden naartoe gebracht werden om doping toe te dienen. Frediani adviseerde renners op medisch gebied en zorgde dat ze de controles konden omzeilen. Viola werd aangesteld nadat Frediani vertrok bij de ploeg. Hij verkocht EPO aan Franceschi en adviseerde hoe positieve tests verborgen konden worden. Bianchi leverde doping zonder het benodigde voorschrift aan de wielrenners.

Altopack-Eppela is een van de grootste amateurteams van Italië. Linas Rumsas (21) reed vorig jaar voor de ploeg. De zoon van oud-wielrenner Raimondas Rumsas werd begin mei 2017 dood aangetroffen in zijn huis. Na aanleiding van zijn dood zijn onder meer vader Rumsas en een van de managers gearresteerd en is een onderzoek gestart. Daar is dit dopingnetwerk uit gekomen. Alle betrokkenen zullen verhoord worden over hun rol in deze zaak.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties