Cavendish spurt naar zege in Dubai Tour, Viviani nieuwe leider

Door Koen Middendorp, donderdag 8 februari 2018 om 12:18

foto: Lapresse

Mark Cavendish heeft de derde etappe in de Dubai Tour (2.HC) op zijn naam geschreven. De Brit van Dimension Data vloerde Nacer Bouhanni (Cofidis) en Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) na een spannende spurt. Dylan Groenewegen kwam er in de laatste kilometer niet aan te pas. Tot overmaat van ramp verliest de Nederlander door een opgelegde tijdstraf ook de leiderstrui.

Kopgroep krijgt weinig zendtijd
Na goed dertig kilometer koers wisten Mark Christian (Aqua Blue Sport), Loïc Vliegen (BMC), Quentin Valognes (Novo Nordisk) en Simone Bevilacqua (Wilier Triestina-Selle Italia) een mooie bonus bijeen te fietsen. Hun maximale voorgift bedroeg drie minuten, maar het was LottoNL-Jumbo dat in dienst van hun trotse leider Dylan Groenewegen de achterstand binnen de perken hield.

Wind zorgt voor kortstondig waaierspel 
Wie dacht dat we opnieuw vertrokken waren voor een geschiedenisloze etappe, kwam bedrogen uit. Op ruim zeventig kilometer van de meet waren het Katusha-Alpecin en Quick-Step Floors die gebruik maakten van de winderige binnenlanden om het peloton op de kant te zetten. Cavendish bleek de slag te hebben gemist; de Britse spurtbom bivakkeerde enige tijd in een achtervolgend groepje. Ook Groenewegen zat even in vieze papieren na mechanische pech, maar hij kon al snel weer aanhaken bij de voorste groep.

foto: LaPresse

Afzwakkende wind zorgt voor matte finale 
De wind bleek niet strak genoeg te staan, waardoor het voorste peloton een tiental kilometer later geen brood meer zag in de ontplooide initiatieven. Hierdoor wisten de in de achtergrond verzeild geraakte groepjes weer aan te sluiten. Door de korte waaierepisode waren de vier koplopers intussen opgeslokt, waardoor een compact peloton de laatste vijftig kilometer aansneed. Lang bleef de koers gesloten, maar het was de jonge BMC-renner Tom Bohli die weigerde zich met de situatie te verzoenen. Zijn aanval op 27 kilometer van de finish werd echter twaalf kilometer later weer onschadelijk gemaakt.

Cavendish toont zich de snelste in Fujairah 
Het inrekenen van Bohli was het sein voor Katusha-Alpecin en Quick Step-Floors om het heft in handen te nemen voor respectievelijk Marcel Kittel en Elia Viviani. Met nog drie kilometer was het Bahrain Merida dat in dienst van Sonny Colbrelli de kop nam, maar de WorldTour-ploeg uit Bahrain werd in de slotfase overspoeld door meerdere treintjes. Het was uiteindelijk Mark Cavendish die op tweehonderd meter van de streep zijn turbo aanzette, en Nacer Bouhanni en Marcel Kittel op die manier nipt wist te kloppen.


Alleen dit weekend: 20% extra korting op Castelli

150 euro korting op POC fietsbrillen

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

Reacties Toon reacties Verberg reacties