David van der Poel: “Ik ben een trage groeier”

Door Youri IJnsen, zondag 28 januari 2018 om 09:00

foto: Orange Pictures / André Weening

De veldrijders maken zich op voor de apotheose van deze crosswinter: de strijd om de regenboogtruien in Valkenburg staat volgende week op de kalender. Een WK in eigen land tijdens een voor Nederland zo succesvol seizoen. Mathieu van der Poel, Corné van Kessel en Lars van der Haar staan alle drie in de top-6 op de UCI-ranking. Maar ook David van der Poel komt eraan. “Dit is mijn beste seizoen tot nu toe”, vertelt hij aan WielerFlits.

Geheim ‘recept’
Dat de oudste Van der Poel een goede basis had gelegd, bleek tijdens de afgelopen zomer al. Namens – toen nog – Beobank-Corendon reed hij tussen de regels door een sterke campagne. “Ik vind dat we het mooiste zomerprogramma van de afgelopen jaren hebben gereden. We hebben iets minder kermiskoersen gereden en daarvoor in de plaats kwamen een aantal etappewedstrijden. Zo reed ik bijvoorbeeld zes rittenkoersen, wat best veel is voor een crosser. Met de Ronde van België en de Tour de Limousin zaten daar ook twee zwaardere, maar mooie wedstrijden bij. Ik merkte eveneens dat ik de koersen makkelijker verteerde en meer kon meekoersen, daar waar het normaal vaak bij volgen bleef.”

“De zomer is de laatste jaren steeds belangrijker in voorbereiding op het crossseizoen”, vindt onze landgenoot. “Met de ploeg proberen we een zo goed mogelijk wegprogramma te rijden. Niet dat we met drie of vier man aan ons lot over gelaten worden. Het is een beetje het evenwicht zoeken tussen zwaar genoeg en – qua deelnemersveld – iets minder intensieve wedstrijden. De Ronde van Luik is daarvan een mooi voorbeeld. Daar kun je volle bak meekoersen voor de overwinning, dat is altijd leuk. Maar in koersen als de Ronde van België, waar echt veel goede renners aan de start staan, is het voornamelijk werken aan je conditie. Dat gevarieerde programma hebben we nodig om onszelf uit te dagen en om onszelf sterker te maken.”

Nu eet ik elke dag gezond, zonder honger te lijden

Dat het Van der Poel voor de wind gaat dit seizoen, is opvallend. Hij doet niets anders dan andere jaren, maar hij heeft een geheim recept gevonden. “Ik heb voor het eerst met een diëtist gewerkt. Daardoor ben ik nog iets meer op mijn voeding gaan letten. Dat was vooral de afgelopen zomer belangrijk, omdat ik altijd veel moeite heb gehad met warmer weer. Door het dieet te volgen, heb ik dat voor een heel stuk kunnen oplossen. Ook is mijn vetpercentage een stuk naar beneden gegaan. Dat is wel iets dat me helpt in warmere omstandigheden. Het is niet zo dat ik daarvoor heel slecht at. Maar ik had wat meer structuur nodig, zodat ik elke dag consequent op mijn voeding kan letten. Nu eet ik elke dag gezond, zonder honger te lijden.”

Die investering wierp al tijdens het zomerprogramma zijn vruchten af. “Ik heb een goede zomer achter de rug. Het samenwerken met de diëtiste heeft daar ook voor een deel aan bijgedragen, al ben ik natuurlijk ook voor een deel sterker geworden. Daarnaast heb ik niet veel fysieke problemen gekend. Maar het was wel fijn om te zien dat het werk met de diëtist zijn vruchten afwierp. Voorheen had ik het moeilijk als de temperatuur bijvoorbeeld boven de 25 graden Celsius uitkwam. Zowel op trainingen als in wedstrijden, was ik na twee á drie uur volledig leeg. Ik zweet namelijk heel veel en daar moet ik rekening mee houden. Als het zo warm is, zorg ik ervoor dat ik meer zout opneem. Daardoor houd ik langer vocht vast en kan ik over een langere periode goede prestaties leveren.”

Podium steeds dichterbij
Met vier zeges en in totaal twintig top 10-noteringen tijdens 26 veldritten deze winter, spreekt DvdP over een goed seizoen. “Het is nog steeds niet helemaal het constante seizoen wat ik voor ogen heb. Maar over het algemeen bekeken is het mijn beste seizoen tot nu toe. Ik ben een trage groeier”, lacht de 25-jarige Nederlander. “Volgens mij heb ik nooit echt spectaculaire stappen gezet, maar gaat het wel elk seizoen een beetje beter. De afgelopen jaren was ik ook wel in staat om op goede dagen en op parcoursen die ik graag doe, goede uitslagen te rijden. Dat is ook deze winter weer het geval en dat gaat ook beter dan de laatste jaren. Zo werd ik bijvoorbeeld vijfde in Koksijde en vierde in Zonhoven. Dat is toch dichtbij het podium, terwijl de gehele top aanwezig is.”

De crosser van – inmiddels – Corendon-Circus toonde zich dit seizoen onder meer de beste in de Zilvermeercross te Mol. Toch was dat niet Davids beste cross, vind hij zelf. “Dan denk ik toch dat Zonhoven mijn beste van het seizoen was. Daar was ik niet super goed vertrokken. Maar uiteindelijk kwam ik van plek twaalf of dertien halverwege de cross bijna in het wiel van Wout van Aert. Uiteindelijk werd ik vierde in een klassementscross. Dat was, zeker met het gevoel wat ik daar had, een van mijn beste wedstrijden. Dat geldt ook voor Koksijde. Maar ik heb wel meer mooie crossen gereden. Samen met de ploeg hebben we besloten dat ik niet alle wedstrijden in België rijd. Ik koers meer in het buitenland (waaronder in Tsjechië en Zwitserland, red.), zodat ik daar vaker mee kan doen om de overwinning.”

Een klein foutje of een iets mindere dag kan al een verschil maken tussen plek drie of plaats tien

“Ik had voorafgaand aan het seizoen wel het gevoel dat ik gegroeid ben”, legt hij uit. “Maar het is natuurlijk altijd afwachten of dat ook daadwerkelijk zo is. Ik ben in het profpeloton niet alleen. Er zijn ook andere jongens die nog steeds groeien en beter worden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar een Corné van Kessel. Die groeit ook nog ieder jaar. Dit seizoen rijdt hij echt heel erg sterk. Wout van Aert en Mathieu blijven ook nog altijd stappen zetten. Die verbeteren ook nog altijd en rijden steeds harder. Voor de rest van het veld is het heel moeilijk om al eens op het podium te komen, of om een goede uitslag te rijden. Die jongens net onder de top twee liggen heel dicht bij elkaar. Een klein foutje of een iets mindere dag kan al een verschil maken tussen plek drie of plaats tien.”

Van Kessel, David en Tem Meeusen op het podium van de Zilvermeercross – foto: Sportfoto.nl

Met name de Nederlanders staan er goed op dit seizoen. “In zekere zin is dat misschien wel opvallend. Mathieu’s prestaties liggen natuurlijk wel in de lijn der verwachting. Hij heeft de afgelopen jaren laten zien dat hij bij de top hoort. Lars van der Haar ook. Corné heeft wel een heel grote stap gezet, vind ik. Hij rijdt bijna wekelijks mee voor een top 5-plek of het podium in de grote crossen. Dat is heel knap van hem. Hij en ik zijn een beetje hetzelfde type renner, in het opzicht dat ook hij zijn wedstrijdjes eruit probeert te pikken. Je kansen grijpen wanneer de andere kleppers er een keertje niet zijn. In Hasselt en in Leuven is dat hem al gelukt. En dat is niet makkelijk hè, wat er rijden dan nog een pak goede coureurs in de rondte. Je moet het altijd nog maar even doen.”

Crosstoekomst zonder Mathieu en Wout
David hoopt in de toekomst vaker voor de winst te kunnen rijden. “Ik denk dat er nog redelijk wat rek in mijn mogelijkheden zit. Ik verwacht van mezelf – en ik denk ook dat het redelijk realistisch is – dat ik elke week voor een top 5-notering moet kunnen meedoen. Bij de junioren (waar hij in zijn laatste jaar de Wereldbeker, de Superprestige en het NK won, red.) reed ik ook tegen jongens als Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Tim Merlier en noem ze allemaal maar op. Die klopte ik toen altijd. Terwijl ik pas op mijn zestiende of zeventiende serieus ben begonnen met crossen. Misschien is dat ook een beetje de reden dat ik nog niet volledig tot wasdom kom. Maar anderzijds is het ook al weer bijna tien jaar geleden. Daar hoef ik me dus ook niet meer achter te verstoppen. Het is alleen wel een feit dat ik iets trager gegroeid ben en niet elk jaar super indrukwekkende stappen zet.”

Ik denk dat er nog redelijk wat rek in mijn mogelijkheden zit

Als het aan de crosser van Corendon-Circus (waar hij nog tot eind 2019 vastligt) ligt, spiegelt hij zich volgend veldritseizoen aan Van Kessel. “Het is mooi om te zien dat ik door te blijven werken en door in mezelf te blijven geloven, ik weer een stapje kon zetten. Het is nog altijd mijn doel om iets constanter te presteren. Daarbij neem ik de Corné van dit jaar als voorbeeld. Op zijn goede dagen rijdt hij mee voor het podium. Is hij iets minder, dan eindigt hij vaak alsnog bij de eerste acht. Dat zou ik volgend jaar ook graag meer willen doen. En ik heb er vertrouwen in dat – wanneer ik geen heel gekke dingen ga doen – ik elk jaar kan blijven groeien.”

Uiteindelijk hoopt ook David ooit eens de regenboogtrui te mogen veroveren. Toch kan hij een lach niet onderdrukken: “De komende drie jaar gaat dat redelijk onmogelijk zijn, zo lang Mathieu en Wout in het veld blijven. Daar moeten we eerlijk in zijn. Dat geldt voor 99% van de andere renners ook, die er momenteel rondrijden. Er zijn heel weinig kansen en er zijn ook maar een gering aantal jongens die Wout en Mathieu op een goede dag kunnen kloppen. Bovendien moet alles dan mee zitten tijdens die ene WK-wedstrijd op die ene dag in het jaar. Maar de renners die derde, vierde of vijfde kunnen worden achter hen – waar ik af en toe ook bij hoor – die zijn aan elkaar gewaagd.”

Toch ziet David de twee aartsrivalen niet graag uit zijn sport verdwijnen. “Ik denk dat Mathieu en Wout het veldrijden een bepaalde uitstraling geven, die we wel kunnen gebruiken. We krijgen meer en meer respect, ook omdat andere renners bijvoorbeeld weten hoe hard zij op de weg of de mountainbike tekeergaan. Voor de buitenwereld is het steeds duidelijker dat het crossen niet zomaar een Belgische sport is, om het zo maar te zeggen. Het is niet meer ‘een uurtje door het veld rijden’. De cross is echt enorm gegroeid de afgelopen jaren. Zowel de wedstrijden zelf, als de renners die eraan meedoen. Of het zonder Mathieu en Wout leuker is, weet ik niet. Het zou ook zo maar kunnen zijn dat er over twee of drie jaar een nieuwe alleenheerser opstaat. Denk aan de Tom Pidcocks van deze wereld.”

Ik denk dat Mathieu en Wout het veldrijden een bepaalde uitstraling geven, die we wel kunnen gebruiken

“Maar het is wel een feit dat als je Mathieu en Wout dit seizoen wegneemt, dat het dan een pak spannendere wedstrijden had opgeleverd”, vindt de kleinzoon van Raymond Poulidor. “De beleving om mee te kunnen rijden voor de overwinning is er. Je koerst compleet anders. Ik denk echter niet dat het leuker is dan wedstrijden van nu. Uit mijn vierde plek in Zonhoven of mijn vijfde plek in Koksijde, kan ik eigenlijk net zo veel voldoening halen en even veel van genieten als mijn overwinning in Mol. Zonder die twee wil het nog weleens stilvallen of uitdraaien op een tactisch steekspel, omdat de renners dan aan elkaar gewaagd zijn. Het zou mij beter liggen. Maar met Mathieu en Wout is het van start tot finish volledig volle bak. Er is geen moment van recuperatie. Je kunt je niet even rechtzetten om op adem te komen. Je hebt geen tijd om na te denken over een tactiek. Er is er namelijk maar eentje: het gaspedaal volledig indrukken en niet meer loslaten.”


Wielerkleding voor de lente nodig? Bekijk de nieuwe collectie!

Reacties Toon reacties Verberg reacties