Richie Porte voor vijfde maal op rij de beste op Willunga Hill, Slagter derde

Door Ruben De Muynck, zaterdag 20 januari 2018 om 05:27

Richie Porte heeft de koninginnenrit in de Santos Tour Down Under 2018 gewonnen. De renner van BMC viel tijdens de slotklim naar Willunga Hill op anderhalve kilometer van het einde aan en kwam als eerste over de finish. Op acht seconden werd Daryl Impey tweede voor Tom-Jelte Slagter. Robert Gesink finishte als achtste. Impey neemt de leiderstrui over van Peter Sagan.

Zeven koplopers
Op de voorlaatste dag van de Tour Down Under reden in aanloop naar de tweevoudige beklimming van Willunga Hill zeven renners voorop. Thuisrijders Zakkari Dempster en Scott Bowden (beide UniSA-Australia) kregen bergkoning Nickolas Dlamini (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Fumiyuki Beppu (Trek-Segafredo), Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) en Nuno Bico (Movistar) met zich mee.

Het zevental reed een maximale voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar. BMC had de controle over het peloton. De eerste tussensprint was een prooi voor Beppu, de tweede werd gewonnen door rasaanvaller De Gendt. Tijdens de eerste beklimming van Willunga Hill lieten Dlamini en De Gendt hun medevluchters ter plaatse. De Gendt leek Dlamini zijn bergpunten te gunnen, maar de Zuid-Afrikaan verkeek zich op een finishboog en loste uiteindelijk 200 meter te vroeg bij De Gendt. In het peloton bepaalde Bahrain-Merida het tempo.

Porte blijft oppermachtig op Willunga Hill
Op tien kilometer voor de eindmeet was de voorsprong van Thomas De Gendt nihil. Net voor de tweede en laatste beklimming van de traditionele scherprechter Willunga Hill trok EF Education First-Drapac p/b Cannondale een kleine waaier, maar alles was te herdoen met nog vijf kilometer te gaan. BMC nam met Rohan Dennis het initiatief aan kop van het peloton op Willunga Hill voor Richie Porte. Net voor het ingaan van de voorlaatste kilometer demarreerde Porte. Jay McCarthy kon in eerste instantie nog mee. Bij een volgende splijtende demarrage liet de Australiër de rest achter, waardoor de 32-jarige coureur de voorlaatste rit van de Tour Down Under op zijn naam kon schrijven, net als in 2014, 2015, 2016 en 2017.

Ondanks zijn vijfde opeenvolgende zege, neemt Porte de leiderstrui niet over van wereldkampioen Sagan. Impey en Porte staan binnen dezelfde seconde bij elkaar. Impey draagt morgen de leiderstrui omdat de optelsom van de ritslagen van de Zuid-Afrikaan beter is dan die van Porte.


Alleen dit weekend: 20% extra korting op Castelli

150 euro korting op POC fietsbrillen

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

Reacties Toon reacties Verberg reacties