Viviani pakt eerste zege in tenue van Quick-Step Floors

Door Luuk Zuijderwijk, donderdag 18 januari 2018 om 04:57

Foto: © Tim De Waele / Getty Images

Elia Viviani heeft de ingekorte derde etappe in de Tour Down Under gewonnen. De Italiaan van Quick-Step Floors was na een chaotische finale, waarin hij zijn treintje kwijt was, sneller dan Phil Bauhaus en Caleb Ewan. Ewan behoudt wel de leiding in het klassement en mag voor het eerst twee dagen op rij de leiderstrui in de Tour Down Under dragen.

In totaal zijn er 129 renners begonnen aan de derde etappe van Glenelg naar Victor Harbor. Steve Morabito van, wederom, FDJ is niet van start gegaan. De Zwitser ondervindt nog te veel last van zijn val in de tweede etappe, waarbij zijn schouder uit de kom ging. De temperatuur steeg net ten zuiden van Adelaide zelfs nog boven de verwachte veertig graden uit, lokaal wordt wel 42,5 graden celsius gemeten. Toch zijn er twee renners die kiezen voor de vroege vlucht. Dit zijn geen onbekende namen, want opnieuw zijn het Nickolas Dlamini (Dimension Data) en Scott Bowden (UsiSA-Australia) die ten aanval trekken. Dlamini wil zijn leidende positie in het bergklassement verstevigen door bij de enige gecategoriseerde klim van de dag als eerste boven te komen. Bowden gaat als eerste aan, maar de Zuid-Afrikaanse WorldTour-debutant remonteert hem met gemak en pakt relatief eenvoudig de volle buit.

Jacht op bonificatieseconden
Ondertussen is het Mitchelton-Scott, de ploeg van leider Ewan, dat ervoor zorgt dat de voorsprong van de twee koplopers niet groter wordt dan zes minuten. Ewan is gezien de vlakke aankomst ook vandaag weer één van de favorieten voor de zege. Met de eerste tussensprint in de aantocht daalt de voorsprong van de twee tot onder de minuut. Met slechts twee koplopers ligt de derde plaats in de tussensprint, en de bijbehorende bonificatieseconde, voor het oprapen. Achter Dlamini en Bowden ontstaat een onrustige situatie waar bij een aanval van een BMC-renner een groep van elf renners zich afsplitst van het peloton. Uiteindelijk is het Sam Bennett die de derde plaats in de tussensprint pakt, vlak voor Daryl Impey.

Op weg naar de tweede tussensprint laat Bowden zijn medevluchter Dlamini achter. De renner van Dimension Data doet geen moeite om een aanval van de thuisrijder te beantwoorden en laat zich terugzakken tot in het peloton. Het peloton laat, onder leiding van Lotto Soudal en Mitchelton-Scott, Bowden zijn voorsprong langzaam weer uitbreiden. Met het afhaken van Dlamini zijn er nu twee plaatsen die bonificatieseconden opleveren. In de aanloop naar de tussensprint springt Jhonatan Restrepo weg uit het peloton, op jacht naar twee seconden bonus. Dit zorgt opnieuw voor een afsplitsing in het peloton. Een vijftal renners komt tot bij Restrepo, en gaat er zelfs overheen. Het is Nathan Haas, ploegmaat van Restrepo, die als tweede de tussensprint passeert. Achter hem pakt Jay McCarthy nog één seconde.

Op weg naar de sprint in Victor Harbor
Na de tweede tussensprint neemt het peloton weer enigszins gas terug. Maar toch loopt de voorsprong van Bowden langzaam terug. Op 25 kilometer van de meet bedraagt zijn voorsprong nog iets meer dan een minuut. Met nog minder dan twintig kilometer te gaan is het voor Bowden dan toch voorbij en wordt hij opgeslokt door het peloton. Katusha-Alpecin lijkt er een zware finale van te willen maken en namens de Zwitserse formatie trekt Tiago Machado op zestien kilometer van de finish eropuit. De Portugees slaat een klein gaatje, maar het peloton maakt onder aanvoering van Mitchelton-Scott jacht op Machado. Met nog tien kilometer te gaan heeft de Katusha-Alpecin-renner nog steeds twintig seconden voorsprong op het jagende peloton.

Op acht kilometer van de meet is het klaar voor Machado en bereiden de ploegen zich voor op wederom een sprint. Met het inlopen van de Portugees is ook direct de organisatie in het peloton verdwenen. Meerdere ploegen proberen hun sprinter en kopman voorin te houden, maar er is geen team dat het voortouw neemt. Uiteindelijk is het Katusha-Alpecin, nota bene het team van Machado, dat de organisatie op zich neemt. Op vier kilometer neemt Mitchelton-Scott de regie samen met Lotto Soudal over. Met het ingaan van de laatste bocht is het nog steeds Mitchelton-Scott dat de leiding heeft. Nadat Alex Edmondson de perfecte lead-out doet voor Ewan, twijfelt de Australiër te lang. Mede hierdoor komt Viviani er nog overheen en pakt hij de zege weg voor de neus van de klassementsleider. Ook Bauhaus weet nog voorbij Ewan te sprinten, waardoor de Australische topfavoriet slechts derde wordt.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties