Voorbeschouwing: NK veldrijden 2018

Door Niels Bastiaens, zondag 14 januari 2018 om 07:00

Foto: Sportfoto.nl - Orange Pictures

Dit weekend staan de nationale kampioenschappen veldrijden op het programma. Traditioneel een tweedaagse om naar uit te kijken, maar dit seizoen toch een beetje minder dan anders. De spanning is dit jaar maar ver te zoeken, en ook in Surhuisterveen lijkt er slechts één kandidaat voor winst.

Het waren crosslegende Sven Nys en Rob Peeters die deze week met een noodkreet kwamen over de huidige staat van het veldrijden. Lagere toeschouwersaantallen, hogere startgelden, saaie wedstrijden, een teveel aan klassementen: de cross staat volgens deze twee op het randje van een crisis. “Het is nu minder attractief, waarbij in wedstrijden snel alles wordt opengebroken en de cross snel in zijn plooi ligt. Plus dat er ook crossers zijn die aankondigen dat ze niet in het veld zullen blijven. Daardoor is er dus minder interesse in onze sport. Bovendien heeft de huidige generatie nog maar weinig tijd gehad om veel supporters op te bouwen, na het afhaken van Niels Albert, Zdenek Stybar, Lars Boom en mezelf”, geeft tweevoudig wereldkampioen Nys mee in een gesprek met Studio Brussel.

Peeters, de tweede van het WK in Koksijde van 2012, treedt hem bij. “De toppers van vandaag hebben de lat onwaarschijnlijk hoog gelegd”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad. “Nys, Wellens, Vervecken, Albert: ik heb ze allemaal meegemaakt, maar dat was zo anders. We reden veel relaxter en op het einde van de wedstrijd vochten we het uit. Nu starten ze op leven en dood en trekken ze dat door tot de laatste ronde. Maar of dat beter is? De mensen thuis zien dat niet graag en de sponsors van de rest al helemaal niet. Een crosser wordt betaald om in beeld te komen, maar wie komt er buiten de Grote Twee nog in beeld? Ik in ieder geval niet, terwijl ik nog altijd denk dat ik vandaag sneller rijd dan zes jaar geleden.”

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel won vorig jaar – foto: Orange Pictures – Dick Soepenberg

De kans is groot dat die crisis ook op het Nederlands kampioenschap veldrijden, dit jaar in Surhuisterveen, te voelen zal zijn. Niemand twijfelt eraan dat toptalent Mathieu van der Poel – nochtans nog maar 22 jaar jong – zijn vierde tricolore op rij zal komen ophalen. Daarmee zou hij bijna aan de helft van het aantal titels van recordhouder Hennie Stamsnijder komen, die negen streepjes na zijn naam heeft. Om vader Adrie bij te benen, moet Mathieu nog drie kampioenschappen naar zijn hand zetten.

Parcours
De crossliefhebber kent het parcours in Surhuisterveen, dat overigens nooit eerder gastheer was van een NK veldrijden, van de jaarlijkse Centrumcross. Van der Poel stond hier echter nooit aan het vertrek. Corné van Kessel was er de afgelopen twee jaar de beste en kent het parcours dus als geen ander.

“Het is het soort omloop dat je gedurende het seizoen niet vaak tegenkomt. Door het dorp zelf en natuurlijk de velden daarrond, dat maakt het toch heel uniek”, vertelt Van Kessel aan WielerFlits. “Voor zover ik gezien heb ligt het er nat bij, en dan weet je dat het lastig wordt. Het is wel afwachten wat er met de omloop gebeurt nadat alle andere categorieën erover hebben gereden. Dat is altijd gevaarlijk.”

“Zoals ik deze Centrumcross ken, is het een parcours met veel rechte stukken en stroken op de power. Daar kan ook wat loopwerk aan te pas komen’, vult Van Kessel nog aan. Verder moeten de balkjes, een technische passage door het bos en een lange trap voor voldoende lastigheid zorgen.

Programma
Zaterdag 13 januari
10.00 uur: NK Masters 50+
11.00 uur: NK Masters 40+
12.30 uur: NK Nieuwelingen-Meisjes
13.30 uur: NK Vrouwen U23
13.30 uur: NK Junioren-vrouwen
15.00 uur: NK Elite-vrouwen

Zondag 14 januari
11.00 uur: NK Nieuwelingen-mannen
12.00 uur: NK Amateurs
13.30 uur: NK Junioren-mannen
15.00 uur: NK Beloften U23
15.00 uur: NK Elite-mannen

Favorieten (mannen)
Zoals gezegd is er zondag maar één favoriet: Mathieu van der Poel. Het 22-jarige toptalent won dit seizoen liefst 22 van zijn 28 wedstrijden, waaronder het Europees kampioenschap veldrijden, en werd daarbij slechts twee keer voorafgegaan door een landgenoot. In Ronse ging Lars van der Haar met de winst aan de haal nadat Van der Poel en Van Aert elkaar het wit uit de ogen keken, en in Boom bleef Van der Haar (derde) Van der Poel (vierde) nogmaals voor, nadat die laatste ten val was gekomen. Niemand twijfelt er dus aan dat Van der Poel zijn zegereeks ook zal voortzetten op het NK. Dat zou hem wederom een stap dichter brengen bij het record van 30 seizoenszeges, voorlopig nog op naam van Sven Nys.

Lars van der Haar

Lars van der Haar – foto: Orange Pictures – SFA-Peter Scholz

De grootste uitdager zou, volgens die statistiek, Lars van der Haar moeten zijn, maar de renner van Telenet-Fidea sukkelde de voorbije weken met zijn gezondheid. Van der Haar bleek last te hebben van verhoogde waarden van het Epstein-Barr-Virus (wat de Ziekte van Pfeiffer veroorzaakt) in zijn bloed en besloot om die reden Baal en Leuven over te slaan. Het is daarom maar de vraag of we de allerbeste Van der Haar aan het werk zullen zien in Surhuisterveen. De tweevoudige Nederlands kampioen staat evenwel bekend als iemand die zich altijd volledig geeft, en we twijfelen er niet aan dat hij dat ook op het NK zal doen. Misschien met het WK, dit jaar in zijn geliefkoosde Valkenburg, in het achterhoofd.

Corné van Kessel heeft zijn goede vorm wél te pakken. In afwezigheid van onder andere Mathieu van der Poel en Wout van Aert greep Van Kessel afgelopen week in Leuven zijn tweede overwinning van het seizoen. Van Kessel is bezig aan een zeer constant seizoen en is bovendien iemand waar je altijd op kan rekenen voor een dichte ereplaats. Probleem is alleen dat de grote uitschieters vaak uitblijven bij de 26-jarige renner van Telenet-Fidea. We kunnen daarom niet van hem verwachten dat hij zondag Van der Poel gaat bedreigen, en dat verwacht hij zelf ook niet. “Ik ga voor een podiumplaats. Ik voelde me erg goed de afgelopen tijd en hoop dat op de kampioenschappen vast te houden”, laat hij ons weten.

David van der Poel – Foto: Orange Pictures

Ook David van der Poel is goed op dreef, zij het vooral in de niet-klassementscrossen. De oudere broer van Mathieu won begin december de cross in Mol en een week later die in het Tsjechische Kolin. Het is duidelijk dat David op een goede dag mag denken aan het podium, in het gezelschap van zijn broer. De twee stonden in 2015 en 2016 al eens samen op het podium, toen David respectievelijk de tweede en derde plek veroverde. Vorig jaar was het brons voor de 21-jarige belofte Joris Nieuwenhuis, die toen zijn U23-cross samen met de profs afwerkte. Dat is ook dit jaar weer het geval. De 21-jarige Superprestige-leider Sieben Wouters is de andere Nederlandse toprenner in die categorie.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Corné van Kessel en Lars van der Haar
* David van der Poel, Joris Nieuwenhuis en Sieben Wouters


Favorieten (vrouwen)

Het deelnemersveld bij de vrouwen is onthoofd door de afwezigheid van zesvoudig kampioene Marianne Vos. Ze kampt met de naweeën van een verkoudheid die ze vorige maand opliep en had naar eigen zeggen in Baal echt geen kracht in de benen. Ze hoopt zich nu klaar te stomen voor het WK.

Ook Sophie de Boer – de derde van vorig jaar – heeft zich ziek moeten afmelden, en voormalig wereldkampioene Thalita de Jong is dan weer net terug na een lange periode van fysieke ongemakken.

Lucina Brand – foto: Orange Pictures

Wat we dan wel mogen verwachten? Wellicht een leuke driestrijd tussen Lucinda Brand – altijd goed op de kampioenschappen, Annemarie Worst en Maud Kaptheijns. Deze drie lieten in de kerstperiode stuk voor stuk enkele indrukwekkende flitsen zien, maar geen van de drie was constant. Dat maakt het moeilijk om één topfavoriet aan te duiden. Brand heeft omwille van haar ervaring misschien wel een streepje voor én ze treft in Surhuisterveen bovendien een omloop die haar echt op het lijf geschreven is.

Opmerkelijk is ook de aanwezigheid van de olympische kampioene op de weg, Anna van der Breggen. Zij won twee jaar geleden nog de Centrumcross.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Maud Kaptheijns en Annemarie Worst
* Thalita de Jong, Anna van der Breggen en Denise Betsema


Wat in de andere landen?

In België, de bakermat van de cross, zien we hetzelfde probleem als in Nederland: een gebrek aan uitdagers voor de eenzame topfavoriet. Bij onze zuiderburen is die rol weggelegd voor Wout van Aert. In zijn geliefkoosde zandspeeltuin van Koksijde – voor het laatst gastheer van een BK in 2002 en van een WK in 2012 – voorzien we geen problemen voor de uittredende kampioen, die vorig jaar van start tot finish domineerde en indrukwekkend won. Toen nog enkele badplaatsen oostelijker, in Oostende.

Laurens Sweeck is de enige Belg die tijdens de afgelopen eindejaarsperiode een keer het vuur aan de schenen van Van Aert kon leggen. In Zolder wist de Vlaams-Brabander hem zelfs te vloeren in de sprint voor de tweede plaats. Een flits die Sweeck hoop mag geven, zeker omdat hij bij de laatste manche van de wereldbeker in Koksijde ‘slechts’ 25 seconden moest toegeven op Van Aert, die daar als derde werd afgevlagd. Een andere uitdager is voormalig Europees kampioen Toon Aerts, die Van Aert voor het laatst voorbleef op de Koppenberg. Eén nadeel: hij vindt in Koksijde zeker niet zijn favoriete terrein.

Wereldkampioen Wout van Aert is topfavoriet bij de zuiderburen – foto: Sportfoto.nl

Ook in het Franse Quelneuc, het Duitse Bensheim en het Amerikaanse Reno (Nevada) beloven het onemanshows te worden. Clément Venturini bewees afgelopen week in Leuven nog maar eens wat een groot talent hij is, door in zijn eerste internationale confrontatie meteen mee te doen voor de winst. De man van AG2R La Mondiale, die na het Frans kampioenschap aan zijn wegcampagne begint, zou moeiteloos met Steve Chainel en Francis Mourey (die zondag voor een tiende titel gaat) moeten kunnen afrekenen. Marcel Meisen vindt in Duitsland, na het stoppen van Philipp Walsleben, al helemaal geen concurrentie, en ook Stephen Hyde lijkt uit te mogen kijken naar de nationale titel.

In die andere landen uit de top 7 van de UCI-veldritranking vinden we mogelijk wél spanning. Michael Boros en Tomas Paprtska zouden hun razend spannende strijd van vorig jaar kunnen overdoen in het Tsjechische Mlada Boleslav, mogelijk ook in het gezelschap van belofte Adam Toupalik. Die laatste werd drie jaar geleden als amper 18-jarige al een keer kampioen bij de profs. Maar de leukste cross krijgen we misschien wel in het Zwitserse Steinmaur te zien, waar Marcel Wildhaber, Simon Zahner en Nicola Rohrbach en de mountainbikers Lars Förster en Lukas Flückiger het tegen elkaar zullen opnemen.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties