Van Gorkom nog in kunstmatige coma, KNWU onderzoekt aanleiding

Geplaatst op vrijdag 12 januari 2018 om 16:24

foto: Orange Pictures / Erwin Spek

BMX’er Jelle van Gorkom wordt nog steeds in kunstmatige coma gehouden. De 27-jarige coureur ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis in Nijmegen, nadat hij dinsdag zwaar ten val kwam bij een training op de baan van Papendal. De KNWU heeft een onderzoek aangekondigd.

Van Gorkom kwam op hoge snelheid in aanraking met een veiligheidsketting, die onderaan de startheuvel (en dwars over de baan) hing. De winnaar van olympisch zilver in Rio de Janeiro liep gebroken ribben, een breuk in het gezicht, een scheurtje in de schedel en beschadigingen aan zijn lever, milt en nieren op bij zijn crash. Vermoedelijk was hij direct buiten bewustzijn na de val.

Papendal en KNWU gezamenlijk verantwoordelijk
“Wij zitten met ons kantoor dicht bij de baan en zijn gigantisch geschrokken”, geeft Vincent Luyendijk, algemeen directeur van de KNWU, aan tegen De Telegraaf. “Informatie uit de medische hoek laten wij over aan de experts van het Radboudziekenhuis in Nijmegen en de familie. Maar wij gaan wel uitzoeken hoe het kan dat onderaan de startheuvel een ketting was vastgemaakt. Papendal is accommodatiehouder en als wij van de baan gebruik maken is er sprake van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hoe dan ook had die ketting weggehaald moeten worden.”

“De startheuvel is acht à negen meter hoog”, legt Luyendijk uit. “Er zit een knikje in waardoor die ketting niet is te zien als je boven staat. Die ketting is daar aangebracht om mensen te weren die daar niets te zoeken hebben, want je moet een topsporter zijn om van die heuvel naar beneden te crossen.”


Buitenkans: 385 euro korting op de SRAM Red eTap Groepset

Nieuwe fietskleding nodig? Ruime keuze en scherp geprijsd!

Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Reacties Toon reacties Verberg reacties