Tim Wellens pleit voor nieuwe regels rond attesten

Door Ties Wijntjes, woensdag 10 januari 2018 om 17:57

foto: Sirotti (archief)

Tim Wellens is van mening dat er nieuwe regels rond het gebruik van attesten moeten komen. De voorbije Tour de France weigerde de renner van Lotto Soudal nog een attest voor zijn warmteallergie, waardoor hij tijdens de vijftiende etappe gedwongen af moest stappen. Door de affaire-Froome is de discussie weer opgelaaid. In gesprek met RTBF legt Wellens uit waarom hij tegen het gebruik van attesten is.

Op zijn beslissing de Tour te verlaten kwamen gemengde reacties. Desalniettemin staat hij nog altijd pal achter zijn keuze. “Het merendeel van de mensen zei “chapeau” maar sommige mensen vonden het dom dat ik geen attest gebruikte. Dat is jammer. Het is een grijs gebied en dat is jammer omdat deze producten de prestaties daadwerkelijk verhogen. Ik zou graag nieuwe regels zien. Persoonlijk ben ik ertegen (de attesten, red.) en negentig procent van de mensen is het met me eens”, legt hij uit.

Ook Wellens krijg regelmatig te horen wat de voordelen zijn van het gebruik van een inhalator. Desondanks houdt hij voet bij stuk. “Als prof onderga ik veel tests in het ziekenhuis. Ik heb soms last van mijn luchtwegen, dus mij werd verteld dat ik met één pufje mijn ademcapaciteit zeven of acht procent kan verhogen. De dokters vertelden mij dat ik dit zonder attest kan doen, maar ik wil mijn ademhaling niet met zeven procent verbeteren op die manier. Ik ben duidelijk tegen, maar als het publiek wist hoeveel coureurs het gebruiken… veel!”

Grijs gebied
Waar de Belgische klimmer zelf weigert, zijn er om hem heen veel coureurs die wel attesten gebruiken. Daar kan hij zich aan ergeren.”Het stoort me echt als ik renners TUE’s (Therapeutic Use Exemption) zie gebruiken. Soms is het de enige uitweg. Dan is het aan iedereen voor zichzelf om te beslissen of ze het willen gebruiken of niet, maar ik heb nog nooit een TUE geaccepteerd. Ik wilde begin 2017 een contract ondertekenen om te bewijzen dat ik nog nooit een TUE heb gebruikt en het zou onthullen als ik dat wel zou doen. Dit werd me enorm afgeraden en daarom heb ik het uiteindelijk niet gedaan, dat is erg vervelend”, stelt hij.

Waar hij zelf ‘slechts’ uit de Tour moest stappen, besloot zijn jongere broertje Yannick zijn carrière vroegtijdig te beëindigen vanwege inspanningsastma. “Hij moest een keuze maken en besloot om te stoppen. Ik weet nog dat aan het begin van mijn carrière ik in een ploeg zat waar vijf van mijn zeven ploeggenoten pufjes gebruikten. Ik wil accepteren dat sommige mensen het nodig hebben, maar niet vijf van de zeven”, legt hij uit.

Ook bij de profs ligt het gebruik erg hoog, al is het niet iets wat de renners verbergen in het peloton. “De renners verbergen hun pufjes niet. Ze schamen zich er niet voor, maar in de teambus zijn er vaak discussies”, vertelt hij. Zelf ziet Wellens graag een andere oplossing dan het systeem waarin attesten worden verstrekt. “Ik zou graag willen dat het wit of zwart is. Er moet niet sprake zijn van een grijs gebied waarin zaken zoals cortisonen zich nu bevinden.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties