Daniel Silva twee jaar geschorst voor positieve test uit mei 2016

Door Koen Middendorp, zondag 7 januari 2018 om 11:47

Foto: Marcel Koch

Definitief geschorst worden voor een positieve test van ruim anderhalf jaar geleden: het overkomt de Portugese renner Daniel Silva. De 32-jarige klimmer testte in mei 2016 positief op een verboden supplement, maar is nu pas voor twee jaar geschorst door de Portugese Anti-Doping Autoriteit (ADOP).

Het Spaanse Ciclo21 meldt dat zijn toenmalige ploeg, het continentale Rádio Popular Boavista, besloot om zijn werknemer niet aan de kant te houden naar aanleiding van zijn positieve plas. Dit stelde Silva in staat om in het najaar van 2016 nog enkele mooie resultaten bijeen te fietsen, met een derde plek in de eindafrekening van de Volta a Portugal als uitschieter.

Het leverde hem een transfer op naar het Braziliaanse Funvic/Brasil Pro Cycling. Door een inmiddels opgelegde voorlopige schorsing en het feit dat de ploeg door de UCI voor een periode aan de kant werd gehouden vanwege meerdere dopinggevallen, bleef Silva’s koersteller in 2017 echter op nul staan.

De reden waarom de ADOP nu pas een schorsing uitspreekt, komt omdat de urinestalen van Silva aanvankelijk werden onderzocht in het Anti-doping lab van Madrid. In juli 2016 schorste het WADA dit lab echter vanwege het niet naleven van de internationale regelgeving. Hierop moesten de stalen worden overgebracht naar het Doping Control Laboratory in Gent.

Silva zal overigens binnen afzienbare tijd weer zijn koersschoenen mogen aantrekken. De ADOP heeft namelijk besloten om zijn tweejarige schorsing met terugwerkende kracht te laten ingaan vanaf mei 2016. Dit betekent dat de schorsing van de Portugees al in mei van dit jaar zal aflopen.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties