Tourbaas Prudhomme wil duidelijkheid over Froome: “Zo snel mogelijk”

Door Nick Doup, vrijdag 22 december 2017 om 12:16

foto: Sirotti (archief)

Tourdirecteur Christian Prudhomme wil snel duidelijkheid over de zaak-Froome. De viervoudig winnaar van de Tour de France is tijdens de door hem gewonnen Vuelta a España positief getest op de dubbele hoeveelheid Salbutamol in zijn urine en moet daar nu verantwoording voor afleggen. “We hopen dat de situatie snel opgehelderd is”, zegt Prudhomme tegen France Info.

“We willen uit de duisternis en dubbelzinnigheid treden”, aldus Prudhomme. De grote man van de Tour wil dat er onderzoek komt naar het verhaal rondom de Britse klassementsrenner. “We willen niet dat het maanden en maanden meegaat, zodat we zo snel mogelijk een antwoord van de UCI krijgen.”

Een schorsing dreigt voor Froome, maar Prudhomme wil niet op de zaken vooruitlopen. “Salbutamol is geen verboden product”, zegt hij. “Het is de dosis die ertoe doet en daarom zal dit een strijd voor deskundigen worden. Het lijkt er alleen op dat de gevonden dosis twee maal de toegestane dosis is.”

‘Hij moet met een antwoord komen, zo snel mogelijk’
De Tourdirecteur is bang dat het wielrennen door deze zaak weer vervalt in het oude ‘wielrennen = doping’-verhaal. “Terwijl we er juist tegen vechten. De UCI vecht al voor een langere tijd daar tegen. Froome moet met een antwoord komen. Uiteraard zo snel mogelijk en vóór de Giro d’Italia. Die organisatoren wachten nog meer dan wij.”

Froome maakte namelijk tijdens de parcourspresentatie van de Giro bekend deel te nemen aan de Italiaanse ronde. Ook de Tour de France staat op zijn programma voor 2018.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties