Wielerploegen 2018: Lotto Soudal

Door Youri IJnsen, vrijdag 5 januari 2018 om 09:00

foto: Sirotti

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we alle achttien WorldTour-teams. Vandaag Lotto Soudal, een van de twee Belgische WorldTour-ploegen. Samen met kopman Tim Wellens kijkt WielerFlits terug op 2017, bespreekt het de transfers en blikt het vooruit op 2018.

Lotto Soudal
Landflag-be België
Sponsor: Nationale loterij (Lotto) en bouwfabrikant (Soudal)
Sinds: 1985 (voorheen o.a. Lotto-Adecco, Lotto-Domo, Davitamon-Lotto, Silence-Lotto, Omega Pharma-Lotto, Lotto Belisol)
UCI-afkorting: LTS
Fietsen: Ridley
Tenue 2018klik

Aantal overwinningen 2017: 25
WorldTour Ranking 2017: 13e met 5466 punten
CQranking 2017: 8e met 8762 punten
PCS-ranking 2017: 17e met 2493 punten

Websitehttp://lottosoudal.be/
Facebookfacebook.com/LottoSoudalCyclingTeam
Twitter@Lotto_Soudal
InstagramLotto_Soudal

2017
Lotto Soudal begon 2017 goed. Nadat Rafael Valls als zevende was geëindigd in de Tour Down Under, poetste de Belgische formatie in de eerste maand van het jaar direct de nul van de tabellen. Op Mallorca was het drie keer raak in vier dagen tijd. André Greipel boekte de eerste seizoenszege in de Trofeo Felanitx-Porreres, waarna Tim Wellens de Trofeo Serra Tramuntana (waar Louis Vervaeke tweede werd) en de Trofeo Port de Andratx op zijn naam schreef. Ook in februari boekte de ploeg drie zeges, waarna Greipel in Parijs-Nice naar de eerste WorldTour-overwinning spurtte.

Daarna kwam de klad erin, juist in een periode waar Lotto Soudal haar zinnen op had gezet. In de Vlaamse klassiekers en het ‘Waalse’ drieluik moest teammanager Marc Sergeant pijnlijk toezien hoe zijn ploeg een kleine rol van betekenis speelde. Tiesj Benoot was vaak de best geplaatste Lotto Soudal-renner in de uitslag, maar om de zeges deed de jongeling niet mee. Greipel kwam voor zijn doen wel goed voor de dag in Parijs-Roubaix met een zevende plek. In de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik konden ook Jelle Vanendert en Wellens zelf geen potten breken.

Greipel breekt de ban – foto: LaPresse – D’Alberto / Ferrari

Het duurde vervolgens tot aan de Giro d’Italia voordat Lotto Soudal het glas mocht heffen. Greipel sprintte in de tweede rit naar de winst, wat hem meteen ook de roze leiderstrui opleverde. In die maand waren ook Sander Armée en Jens Debusschere op dreef. Laatstgenoemde wist twee keer te winnen, terwijl Jasper De Buyst de Heitse Pijl op zijn palmares bijschreef. Thomas De Gendt sloeg begin juni bovendien een dubbelslag in het Critérium du Dauphiné. Tijdens de Tour de France kwam Lotto Soudal niet uit de verf. Greipel moest zijn meerdere erkennen in Marcel Kittel, terwijl Wellens door een warmteallergie nooit zijn niveau haalde. Benoot was op zijn beurt in het eindklassement (twintigste) een aangename verrassing.

Na twee zeges van De Buyst en een ritoverwinning van Wellens in de BinckBank Tour, begon Lotto Soudal met een vrijbuitersploeg aan de Vuelta a España. Waar het voor de Belgische formatie het gehele jaar niet je-van-dat was, vielen in Spanje de puzzelstukjes op z’n plaats. Tomasz Marczyński (twee keer), Armée en De Gendt bezorgden de roodhemden liefst vier keer een dagsucces. “Dat was toch redelijk indrukwekkend, een hoogtepunt”, vindt Wellens, die daar zelf niet actief was. In de slotweken van het seizoen schreef hijzelf onder andere de Tour of Guangxi op zijn naam. Moreno Hofland was bovendien de beste in de Famenne Ardennes Classic. Uiteindelijk boekte Lotto Soudal 25 seizoenszeges.

Moreno Hofland pikte ook zijn zege mee – foto: Marcel Koch

“Op de jongste trainingsstage zijn we met z’n allen tot de conclusie gekomen dat 2017 niet een superjaar voor ons was”, analyseert de 26-jarige Wellens. “Het was geen rampseizoen, maar we hebben de doelstellingen niet gehaald. De grote dieptepunten waren de Vlaamse en Waalse klassiekers. Daar hebben we jammer genoeg niet de resultaten geboekt die we vooraf gehoopt hadden. Over mijn eigen seizoen ben ik tevreden. Ik boekte zeven overwinningen, waar een paar heel mooie bij zitten. De Tour of Guangxi was de vierde WorldTour-rittenkoers die ik in mijn carrière kon winnen, iets dat ik zeer mooi vind.”

Transfers
De Belgische ploeg nam de afgelopen winter afscheid van zeven renners. Kopmannen Tony Gallopin en Jurgen Roelandts trokken respectievelijk naar AG2R La Mondiale en BMC. Waar de Fransman bij zijn nieuwe ploeg ook een van de leiders binnen de ploeg is, schikt Roelandts zich in een dienende rol voor Greg Van Avermaet. Sprinter Kris Boeckmans tekende op zijn beurt een contract bij het nieuwe Vital Concept, de ploeg die gebouwd is rondom Bryan Coquard. Klimmers Rafael Valls en Bart De Clercq koersen komend seizoen voor Movistar en Wanty-Groupe Gobert. De onfortuinlijke De Clercq zal door een valpartij echter pas later in het seizoen zijn debuut voor de formatie van Hilaire Van der Schueren maken.

Gallopin tekende bij AG2R La Mondiale – foto: Sirotti

Naast de genoemde vijf renners, nam Lotto Soudal ook afscheid van jongelingen Sean De Bie en Louis Vervaeke. Zij stroomden een paar jaar geleden voort uit het beloftencircuit, maar trekken de Lotto Soudal-deur nu achter zich dicht. En dat vindt Wellens jammer: “Dat waren niet gewone ploegmaats, maar echt goede vrienden. Sean en Louis ga ik zeker missen, ook omdat ik daar vaak de kamer mee deelde.” De Bie wilde meer voor eigen kans rijden en kreeg die mogelijkheid bij Veranda’s Willems-Crelan van kopman Wout van Aert. Vervaeke trok op zijn beurt naar Sunweb, waar hij in 2018 voornamelijk in dienst zal rijden van de kopmannen.

Naast het vertrek van zeven namen, staat de komst van vijf nieuwe renners. Alhoewel: “Harm Vanhoucke reken ik nog niet bij de ploeg, omdat hij pas in juli bij ons aansluit”, is Wellens van mening. Het 20-jarige klimtalent zal dus pas halverwege 2018 instromen. Met Victor Campenaerts gaat een wens van Sergeant in vervulling. Hij wilde graag een goede tijdrijder in zijn ploeg; als Europees kampioen in die discipline én met de Belgische nationaliteit, kon hij het haast niet beter treffen. De 26-jarige chronospecialist verruilde overigens de ene Lotto voor de andere: de afgelopen twee seizoenen reed Campenaerts namelijk voor LottoNL-Jumbo.

Met Jens Keukeleire en Lawrence Naesen hoopt Sergeant het gat te vullen dat ontstaan is na het vertrek van Roelandts en Gallopin. Zij zijn een directe versterking voor de kern van de Vlaamse klassiekers, verzekert Wellens. Bjorg Lambrecht is de laatste aanwinst. Hij is een uitermate getalenteerde klimmer, die goed uit de voeten kan in het hooggebergte. In 2017 won hij bovendien Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. “Ik verwacht toch wel wat van Bjorg”, beaamt Wellens. “De andere jongens hebben reeds allemaal al iets bewezen in het profpeloton. Daarom kijk ik ernaar uit hoe goed Bjorg gaat rijden. Het is een groot talent.”

Wellens kijkt uit naar Lambrecht – foto: Giro Valle d’Aosta

In
flag-be Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo)
flag-be Jens Keukeleire (Orica-Scott)
flag-be Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal U23)
flag-be Lawrence Naesen (WB-Veranclassic-Aqua Protect)
flag-be Harm Vanhoucke (Lotto Soudal U23) – per 1 juli 2018

Uit
flag-be Kris Boeckmans (Vital Concept)
flag-be Sean De Bie (Veranda’s Willems-Crelan)
flag-be Bart De Clercq (Wanty-Groupe Gobert)
flag-fr Tony Gallopin (AG2R La Mondiale)
flag-be Jurgen Roelandts (BMC)
flag-es Rafael Valls (Movistar)
flag-be Louis Vervaeke (Sunweb)

Renners voor 2018
Er verandert in 2018 niet bijster veel bij Lotto Soudal. De ploeg mikt nog altijd op de Vlaamse klassiekers en het drieluik Amstel-Waals Pijl-Luik. Daarnaast jaagt de ploeg op ritoverwinningen in de grote rondes. “Elk jaar maken we in de winter met de ploeg een lijst met doelstellingen”, legt Wellens uit. “Die hebben we met elkaar besproken. We zijn ambitieus en hebben het plan om van komend seizoen een mooi jaar te maken. Ik denk dat 2015 (toen Lotto Soudal veertig zeges boekte, red.) een van onze betere seizoenen was. Zo’n jaar hopen we in 2018 opnieuw mee te maken.”

De jonge Benoot is een van de speerpunten – foto: Sirotti

De kopstukken luisteren komend jaar naar Greipel, Wellens, De Gendt en Benoot. Lotto Soudal wil er meteen staan, maar Wellens waarschuwt voor eenzelfde situatie zoals vorig seizoen. “Ik denk dat het heel belangrijk is om direct vanaf het begin van het seizoen te scoren. In 2017 was het misschien iets te vroeg. Op Mallorca waren we toen als ploeg – net als ikzelf – supersterk. Maar dan is het nog niet echt nodig. De lange koersen komen pas in de Vlaamse klassiekers, te beginnen met Omloop Het Nieuwsblad (die Wellens zal betwisten, red.). Vanaf dat moment tot en met de Waalse klassiekers, daar moet het echt voor ons gebeuren”, stippelt de 26-jarige kopman de belangrijkste doelstellingen van de ploeg aan.

“In de Vlaamse klassiekers hebben we redelijk wat kopmannen”, vindt Wellens. “Het is op dit moment moeilijk om te zeggen wie in die koersen de leider is. In de Waalse klassiekers zal ik de kopman zijn. Tijdens de grote rondes spelen we André (Greipel, red.) uit, die echt een troef is in de sprints. Hij is altijd goed voor een paar ritoverwinningen. Tijdens de Tour de France gaat hij de grote man zijn. In de Giro en de Vuelta gaan we ook op jacht naar etappezeges. Het mooie van onze ploeg is dat er meerdere renners zijn die een rit kunnen winnen. Kijk eens naar de voorbije Vuelta: wie had gedacht dat Sander Armée en Tomasz Marczyński ritten konden winnen? Dat is ons grootste voordeel.”

De Gendt mag op zoek naar ritzeges – ASO/A.Broadway

De druk om er een geslaagd seizoen van te maken, ligt vooral bij Der Gorilla. “André moet voor de dagsuccessen gaan zorgen. Hij heeft al een paar jaar de ploeg helemaal recht gehouden, door zo veel koersen te winnen. Voor ons is dat een heel goede renner. Iedereen binnen de ploeg vertrouwt op hem, iedereen ziet hem super graag en ieder jaar wint hij z’n wedstrijden. Vorig jaar had hij geen heel goed seizoen. Maar ik vind dat het af en toe mag, als je ziet wat hij allemaal gepresteerd heeft.” Of de 35-jarige Duitser de hoge verwachtingen van zijn ploeggenoot kan waarmaken, is nog maar de vraag. De sprinter moet steeds vaker opboksen tegen jonge, vaak intrinsiek snellere jongens. Het vertrouwen is echter groot. “Ik wil het vooral beter doen dan het afgelopen jaar”, is Wellens duidelijk over zijn eigen ambities.

flag-be Lotto Soudal 2018
flag-be Sander Armée
flag-dk Lars Bak
flag-be Tiesj Benoot
flag-be Victor Campenaerts
flag-be Jasper De Buyst
flag-be Thomas De Gendt
flag-be Jens Debusschere
flag-be Frederik Frison
flag-de André Greipel
flag-au Adam Hansen
flag-nl Moreno Hofland
flag-be Jens Keukeleire
flag-be Bjorg Lambrecht
flag-be Nikolas Maes
flag-pl Tomasz Marczyński
flag-be Rémy Mertz
flag-be Maxime Monfort
flag-be Lawrence Naesen
flag-gb James Shaw
flag-de Marcel Sieberg
flag-beTosh Van der Sande
flag-be Jelle Vanendert
flag-be Harm Vanhoucke (vanaf 1 juli)
flag-be Jelle Wallays
flag-be Tim Wellens
flag-be Enzo Wouters
Totaal: 26 renners


Alleen dit weekend: 20% extra korting op Castelli

150 euro korting op POC fietsbrillen

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

Reacties Toon reacties Verberg reacties