Petacchi: “Salbutamol bevordert je prestaties niet”

Door Youri IJnsen, donderdag 14 december 2017 om 17:09

foto: Sirotti

Alessandro Petacchi is heel nieuwsgierig naar de uitleg van Chris Froome naar aanleiding van zijn verhoogd Salbutamol-gehalte in zijn urine. De voormalig topsprinter werd zelf tijdens de Giro d’Italia van 2007 betrapt op een te hoge waarde Salbutamol in zijn urine. De Italiaan roept zelfs op om het middel te verbieden, vertelt hij aan Cycling Weekly.

“Om op een totaal van 2000 nanogram Salbutamol per milliliter urine te komen, vraag ik me af hoe hij dat in vredesnaam gedaan heeft”, aldus Petacchi. “En Froome weet dat ze hem elke dag controleren. Als je positief test op EPO, dan ben je een idioot. Daarmee kun je niet zeggen dat je ergens een fout hebt gemaakt. Maar we hebben het nu over een middel dat toegestaan is. We moeten onszelf afvragen of er een andere manier is om het te gebruiken. Zijn waarde ligt heel hoog, maar is er een fysiologische manier waardoor het zo hoog is? Was hij bijvoorbeeld uitgedroogd, of iets dergelijks? Ik ben benieuwd, wat dat is toen wel met mij gebeurd.”

‘Geen van mijn testen waren hetzelfde’
Alejet vertelt tegenover het Engelstalig medium ook hoe het er in zijn tijd aantoe ging. “Toen ik bij de UCI op bezoek ging nadat ze me hadden gecontacteerd, lieten ze mijn geschiedenis van controles zien. Alle testen waren anders, er was er niet één hetzelfde. Het hangt er vanaf hoe lang je het gebruikt hebt voor de controle, hoe geconcentreerd het in je urine is. Ik gebruikte Salbutamol bijna iedere keer hetzelfde. Toch was er sprake van variaties: 300, 400, 700 of 500 nanogram per milliliter. De keer waarvoor ik geschorst ben, zat er 1200 nanogram per milliliter in mijn urine, maar toen was het ook het meest geconcentreerd.”

“Dat is de enige manier waarop ik het kan verklaren”, denkt Petacchi. “Als ik een bidon met water had genomen na de finish, in plaats van naar de podiumceremonie en de controle te gaan… Misschien had ik ook wel niet genoeg gedronken die dag. Maar als ik dat had gedaan, dan had mijn urine misschien net zo schoon geweest als de ander keren. […] Het zou beter zijn als je Salbutamol niet meer kunt gebruiken. Dan is het probleem opgelost. Vandaag de dag is het misschien nog te vervangen door iets anders. Salbutamol helpt je overigens ook niet. Alleen als je een astma-aanval krijgt, kun je weer functioneren zoals daarvoor. Het verbetert niet je prestaties.”


Castelli 2018 collectie: Gratis verzending en retour

Born sportvoeding: De keuze van Tom Dumoulin

Ontdek het ruime assortiment aan Shimano-onderdelen

Reacties Toon reacties Verberg reacties