Froome over Salbutamol: “Op doktersadvies de dosis verhoogd”

Door Youri IJnsen, woensdag 13 december 2017 om 09:04

foto: Sirotti

Chris Froome heeft middels een statement gereageerd op zijn vermeende dopinggebruik. De winnaar van de jongste Tour de France en Vuelta a España is tijdens die laatste ronde betrapt op het middel Salbutamol. Volgens de dopingregels mag een renner 1000 nanogram per milliliter in zijn urine hebben. Bij Froome was dat 2000 nanogram.

“Het is welbekend dat ik astma heb en ik weet exact wat de regels zijn”, stelt Froome. “Ik gebruik een inhaler (altijd binnen de toegestane limieten) om mijn symptomen onder controle te houden en ik weet zeker dat mij iedere dag een test staat te wachten als ik een leiderstrui draag. Mijn astma werd gedurende de Vuelta slechter, waardoor ik het advies van de ploegdokter heb gevolgd om mijn dosis Salbutamol te verhogen.

Zoals altijd heb ik met grote zorg opgelet dat ik niet meer gebruikte dan de toegestane hoeveelheid. Ik neem mijn voorbeeldfunctie in het wielrennen heel serieus. De UCI staat volledig in haar recht om de testen te bestuderen. Samen met mijn ploeg zullen we alle informatie prijsgeven die nodig is.” Teammanager Sir David Brailsford zegt in hetzelfde statement Froome volledig te vertrouwen en dat er andere factoren van invloed kunnen zijn op de uitslag van de test.


Castelli 2018 collectie: Gratis verzending en retour

Born sportvoeding: De keuze van Tom Dumoulin

Ontdek het ruime assortiment aan Shimano-onderdelen

Reacties Toon reacties Verberg reacties