UCI roept Poolse bond op het matje na aantijgingen seksueel, financieel wangedrag

Door Nick Doup, donderdag 7 december 2017 om 16:37

foto: Ilario Biondi/ATCommunication 2017

De UCI heeft de Poolse wielerbond op het matje geroepen na ernstige beschuldigingen van seksueel wangedrag richting wielrenners en financiële malversaties. De internationale wielerunie heeft de bond aangemoedigd om samen te werken met het Poolse ministerie van Sport en Toerisme en de openbare autoriteiten om deze problemen op te lossen, aldus het persbericht.

Volgens de UCI moeten de drie partijen samen met passende maatregelen komen om het goede bestuur en de geloofwaardigheid van de federatie te herstellen. “Met het welzijn van de atleet als kern van haar missie, wil de UCI benadrukken dat zij zich inzet voor de bescherming van de renners tegen misbruik in welke vorm en op welke niveaus dan ook”, valt te lezen. De UCI zal de situatie nauwgezet blijven volgen en zegt uit te kijken naar het herstel van de stabiliteit bij de Poolse wielerbond.

Bond ontkent aanrandingen en verkrachtingen
Het nieuws kwam naar buiten via oud-voorzitter Piotr Kosmala. Hij beschuldigde in een interview diverse leden van de federatie ervan wielrenners die uitkwamen namens de bond, onder wie minderjarigen, te hebben aangerand en verkracht. De wielerbond ontkende enige betrokkenheid. “Het bestuur verwerpt categorisch elke mening en beschuldiging van Piotr Kosmala”, citeerde Belga een persbericht van de bond.

Witold Banka, de Poolse minister van Sport, liet in de landelijke media weten dat hij wil dat het gehele bestuur van de wielerbond aftreedt. Het zou volgens hem niet gaan om de schandalen en aantijgingen, maar over de manier van managen. Daarnaast dreigde hoofdsponsor CCC zich terug te trekken als de huidige president Dariusz Banaszek in zijn functie blijft.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties