Peter Sagan en UCI beëindigen juridisch geschil

Geplaatst op dinsdag 5 december 2017 om 09:32

foto: BORA-hansgrohe

Peter Sagan en de UCI hebben de strijdbijl over de diskwalificatie in de Tour de France begraven. In een persbericht maakt BORA-hansgrohe, de ploeg van Sagan, bekend “opgelucht te zijn” dat het juridisch geschil is gestopt.

De arbitragezaak over de uitsluiting van Sagan in de Tour zou vandaag behandeld worden in het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) in Lausanne. De zaak moest duidelijk maken of de veelbesproken beslissing van de wedstrijdjury om Peter Sagan te diskwalificeren terecht was. De wereldkampioen was een van de betrokkenen bij de val van Mark Cavendish in de sprint van de vierde etappe van de Tour de France. Cavendish brak bij die val zijn schouderblad en moest daardoor de Tour verlaten.

De dag na zijn uitsluitsel liet Sagan al weten zijn straf te accepteren, maar het er zeker niet mee eens te zijn. Twee dagen later stapte zijn ploeg BORA-hansgrohe naar het CAS om hem terug in de koers te krijgen, maar zonder succes.

“Beide partijen zijn overeengekomen dat de valpartij een ongelukkig en een ongewild wedstrijdincident was, en dat de UCI commissarissen (wedstrijdjury, red.) naar eer en geweten een beslissing hebben genomen”, schrijft BORA-hansgrohe in een persstatement. “Beide partijen zijn overeengekomen om het juridisch geschil te stoppen en ons te richten op de positieve stappen die in de toekomst genomen kunnen worden.”

De UCI is van plan om een extra commissaris af te vaardigen bij iedere WorldTour-wedstrijd. “De UCI heeft de intentie vanaf volgend seizoen een ‘support commissaris’ in te zetten die met specifieke video-expertise het panel commissarissen kan assisteren.”

Sagan zegt in een reactie het verleden al te zijn vergeten. “Ik ben blij dat mijn zaak heeft geleid tot een positieve ontwikkeling van de sport, want het is van uiterst belang dat er eerlijke en begrijpelijke beslissingen worden genomen, ook als de emoties hoog oplopen.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties