Kruijswijk kan nog niet kiezen, sluit combinatie Giro-Tour niet uit

Door Youri IJnsen, donderdag 30 november 2017 om 20:00

foto: Sirotti

Steven Kruijswijk heeft al jarenlang een warm gevoel bij de Giro d’Italia. Heel veel tijd om het woensdag gepresenteerde parcours aandachtig te bestuderen, had hij nog niet. Inmiddels heeft onze landgenoot een korte blik op het routeschema geworpen: “Voor mij is het een mooi parcours”, oordeelt de klassementsrenner tegenover WielerFlits.

‘Traditioneel heel zwaar’
De kopman van LottoNL-Jumbo was niet bij de presentatie in Milaan aanwezig. Samen met zijn ploeggenoten deed hij de laatste dagen onder leiding van Defensie een teambuilding op de Oranjekazerne in Arnhem. “Ik heb er weinig van meegekregen en niet veel van gezien. Ik heb bij thuiskomst even snel gekeken, vooral naar de aankomsten bergop. Er zit van alles wat in. Het parcours is misschien iets minder lastig dan dat van de afgelopen editie. Maar er zijn genoeg beklimmingen en listige etappes. De Giro is traditioneel heel zwaar, vooral de laatste week. Dat is in 2018 niet anders.”

Beslissing over Giro valt volgende maand
Of Kruijswijk in Italië te bewonderen is, valt nog te bezien. “We moeten daar met de ploeg goed naar kijken. De Giro heb ik altijd graag gereden. Ik zou hem ook graag weer willen rijden. Maar de Tour de France is ook een grote en mooie wedstrijd. Over twee weken zitten we met de ploeg samen op trainingskamp. Daar zullen we met elkaar bespreken waar onze voorkeur naartoe gaat qua koersen en planning, wat verstandig is om te doen.” Kruijswijk rijdt naar alle waarschijnlijkheid twee grote rondes in 2018. Of dat Giro-Tour, Giro-Vuelta a España, of Tour-Vuelta is, beslist hij in december.

Combinatie Giro-Tour
De nummer vier uit de Giro van 2016 heeft dus nog geen keuze gemaakt welke grote ronde hij komend seizoen betwist. “Ik ga de koers rijden waar voor mij de grootste uitdaging ligt. Waar ik de meeste kansen heb om een goed resultaat te rijden. Voor mij is het nog niet duidelijk óf ik een keuze wil maken. Het zou kunnen dat ik ze allebei doe, als de planning en de doelen duidelijk zijn. De Giro heeft mij altijd goed gelegen. Maar de Tour die ze voor 2018 hebben gepresenteerd, lijkt mij sowieso qua parcours aantrekkelijker dan de Tour die dit jaar verreden is. Dus daar ligt ook zeker een mooie uitdaging.”

‘Of het slim is, moeten we bespreken’
“Voor mij is het denk ik heel lastig om in twee grote rondes achter elkaar voor het klassement te rijden”, verduidelijkt Kruijswijk zijn ambities. “Maar met een extra week rust tussen de Giro en de Tour in vergelijking met andere jaren, moet een combinatie tussen die twee rondes zeker mogelijk zijn. Of het slim is, moeten we bespreken. Je zag aan Nairo Quintana dat hij in de Tour van dit jaar toch wel echt tekort kwam. Niet iedereen kan zich meten met Chris Froome, die met de jongste Tour en Vuelta wel liet zien dat hij een klassement in twee grote ronde achter elkaar aan kan. Ik zou keuzes moeten maken hoe ik de twee koersen ga benaderen.”

Kruijswijk goed beschermd in de roze leiderstrui – foto: ANSA/CLAUDIO PERI (archief, 2016)


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties