Israël boos over benaming startplaats Grande Partenza, organisatie past naam aan

Geplaatst op donderdag 30 november 2017 om 13:00

Mauro Vegni - Foto: Foto LaPresse -Stefano De Grandis

De presentatie van het parcours van de Giro d’Italia is niet in goede aarde gevallen in Israël. Dat meldt persbureau AFP. De Giro start volgend jaar in Israël en bij de bekendmaking van het parcours werd de startplaats aangekondigd als West-Jeruzalem. Israël is hier verbolgen over en dreigt de samenwerking op te zeggen.

Het Palestijnse Oost-Jeruzalem werd in 1967 geannexeerd door Israël. In 1980 werd Jeruzalem door het Israëlische parlement als ‘ondeelbare hoofdstad van Israël’ uitgeroepen. Dit besluit is echter niet erkend door de Verenigde Naties.

Minister van Sport en Cultuur Miri Regev en minister van Toerisme Yariv Levin hebben aangekondigd dat de overheid zich terugtrekt wanneer de benaming niet wordt aangepast. “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Er is geen oost of west”, klinkt het. “Dit is een schending van de gemaakte afspraken.”

Organisator RCS koos in samenspraak met het Italiaanse ministerie voor buitenlandse zaken voor deze benaming. “We willen een sportevenement zijn en wegblijven van politieke discussies”, vertelde koerdirecteur Mauro Vegni eerder aan Associated Press.

Update 13:00
De organisatie heeft inmiddels via een persbericht laten weten voortaan de naam ‘Jeruzalem’ te gebruiken. “Tijdens de presentatie hebben wij de benaming West-Jeruzalem gebruikt, omdat de etappe plaats zal vinden in dit gedeelte van de stad”, klinkt het. “Deze specifieke benaming is nu ontdaan van enige politieke waarde en verwijderd uit al het materiaal omtrent de Giro d’Italia.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties