Grote onrust bij Veranda’s Willems-Crelan

Door Youri IJnsen, woensdag 29 november 2017 om 11:22

Cordeel in de kopgroep tijdens de BinckBank Tour - foto: Sirotti

De chemie bij Veranda’s Willems-Crelan lijkt totaal verdwenen. Tegenover Het Nieuwsblad doen drie renners hun verhaal. Otto Vergaerde, Sander Cordeel en Gaëtan Bille moeten alledrie vertrekken. “Alles wat wij hebben meegemaakt, dat kan niet bij een professionele ploeg”, oordeelt de laatste van de drie. Het probleem zit hem in de Felt-fietsen.

‘Nuyens wilde van niets weten’
Teammanager Nick Nuyens is bij de drie de gebeten hond. De renners merkten bij de start van het seizoen al op dat de fietsen van sponsor Felt niet stijf genoeg waren. “Maar Nick wilde er niets van weten”, vertelt Bille. “Het lag niet aan de fietsen, het lag aan ons. We mochten ook niet met de journalisten praten over de fietsen. Daar was hij heel duidelijk in. Nick wilde wachten tot Wout van Aert aan zijn wegcampagne zou beginnen. Want Wout zou zogezegd wel resultaten halen op de nieuwe fiets. Zo hebben we drie maanden verloren.”

Oude Skil-Shimano-fietsen gekocht op internet
Nadat Van Aert in de Tour of Norway ook constateerde dat er problemen met zijn fiets waren, ondernam Nuyens actie. Bille: “Voor de Baloise Belgium Tour hebben ze voor vier renners een oud Felt-kader gekocht, waar Skil-Shimano nog mee gereden had. Timothy Dupont, Wout van Aert, Dries De Bondt en Huub Duijn hebben er toen één gekregen.” Volgens Cordeel ontstond er toen consternatie binnen de ploeg. “Wie er één kreeg en wie niet, hing af van je naam. Je moest ook wat geluk hebben dat ze er net één in je maat hadden gevonden.”

Bille kocht zelf een nieuwe fiets, maar mocht er niet op rijden
Bille (29) was einde contract en besloot voor het Belgisch kampioenschap eieren voor zijn geld te kiezen. “Ik heb toen zelf een nieuwe Felt-fiets gekocht. Die was helemaal uitgerust met materiaal van de sponsors, maar Nuyens reageerde furieus. Ik mocht die fiets niet gebruiken. Ik werd betaald door de ploeg en moest rijden op de fiets die zij mij gaven. Vanaf dan ben ik nauwelijks nog opgenomen in selecties voor wedstrijden. Eén keer om de vijf weken, wat blijkbaar het minimum is voor de UCI. En ook toen moest ik op de fiets van de ploeg rijden.”

Profcarrières zo goed als ten einde
De ploegleiding van Veranda’s Willems-Crelan besloot de contracten van de drie niet te verlengen. Bille en Cordeel (30) – die zelfs helemaal stopt – moeten daardoor noodgedwongen hun profcarrière vaarwel zeggen. Ook Vergaerde kende een triest einde van het seizoen toen hij hoorde dat hij Parijs-Bourges en Parijs-Tours niet mocht rijden. “Ik zou te weinig gemotiveerd geweest zijn. Ik hoorde het op hotel in Mechelen. Ik moest met mijn fiets in een zak te voet naar het station van Mechelen. Daar is er emotioneel iets gebroken bij mij.”

‘Daarom wil ik mijn verhaal doen’
Voor Vergaerde (23) zit er mogelijk nog iets in het vat, al is dat afwachten. “Ik zat bij Topsport Vlaanderen, toen ik overstapte naar Veranda’s Willems-Crelan. Ik moest daar niet weg. Nu heb ik spijt van mijn keuze.” Volgens Bille is het probleem met de fietsen nog altijd niet opgelost. “Daarom heb ik mijn verhaal willen doen. Het is een situatie die alle renners binnen de ploeg gijzelt. Ik begrijp dat zij zich niet kunnen uitspreken zolang ze een contract hebben. Daarom doe ik het in hun plaats. In de hoop dat het iets kan veranderen.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties