Ex-coach Sutton over attesten Wiggins: “Legitiem in behalen laatste beetje winst”

Door Koen Middendorp, zaterdag 18 november 2017 om 12:56

Foto: Sirotti

Bradley Wiggins, zijn voormalige ploeg Sky en British Cycling liggen al maanden onder vuur. Een van de belangrijkste zaken die de gemoederen blijft bezighouden, is het meervoudig aanvragen van een attest (TUE) voor het gebruik van corticosteroïden.

Deze steroidhormonen staan op de verboden lijst van het WADA, het Wereldantidopingagentschap. Alleen met een medisch attest is dit middel als sporter te gebruiken. Wiggins gebruikte corticosteroïden naar eigen zeggen omdat hij leed aan astma en een pollenallergie. Het feit dat de meervoudig olympisch kampioen dit middel echter inbracht vlak voor de Tours van 2011 en 2012 en de Giro van 2013, doet bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen.

De voormalige coach van Wiggins – Shane Sutton – laat in de documentaire Britain’s Cycling Superheroes: the Price of Success zijn licht schijnen op het gebruik van verboden middelen via een medisch attest. De Australiër stelt in de documentaire, die onderzoek doet naar de controverse rondom Sky en British Cycling, dat hij het gebruik van zogeheten TUE’s beschouwt als legitiem in de zoektocht naar dat laatste beetje winst.

“Als je een atleet hebt die op 95% van zijn kunnen zit maar voor 5% last heeft van een blessure of ander fysiek ongemak, dan is het volstrekt legitiem om een attest aan te vragen voor een middel waardoor hij die laatste procenten kan wegwerken. We maken onderdeel uit van een sport waarin het draait om het aftroeven van je concurrent. Je dient dit echter wel te doen binnen de grenzen van de wet. Als je door middel van een attest dat laatste beetje winst kan boeken, dan doe je dat. Omdat de regels het toelaten”, aldus Sutton, die op dit moment coach is van de Chinese baanploeg.

Het interview komt net na het nieuws dat het Brits anti-dopingagentschap (UKAD) het onderzoek naar Sky rondom het Critérium du Dauphiné van 2011 heeft afgerond. Dit betekent dat de UKAD Sky niet gaat vervolgen voor het overtreden van de dopingregels. Wiggins zelf reageerde op Twitter blij te zijn met dit nieuws. “Er zijn nooit dopingregels overtreden, dus ik had ook nergens voor berecht kunnen worden. Ik ben blij dat dit eindelijk publiekelijk erkend wordt. De beschuldigingen voelden bij momenten aan als een klopjacht.”


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties