‘Javalambre maakt debuut in Vuelta 2018, passage door Galicië’

Door Koen Middendorp, zaterdag 18 november 2017 om 11:35

Foto: Sirotti

De officiële presentatie van het parcours van de komende Vuelta a España zal pas plaatsvinden op 13 januari 2018. De afgelopen weken sijpelen via de Spaanse media echter steeds meer geruchten door.

Eerder konden we al melden dat de Ronde van Spanje naar alle waarschijnlijkheid aankomsten zal organiseren op de bekende montañas La Camperona (provincie Léon) en La Covatilla (provincie Salamanca). De provincie Asturië zal daarnaast ook weer het decor vormen voor strijd, met mogelijke aankomsten op de nog niet eerder beklommen Les Praeres de Nava (4,8 km aan 13.5%) en de vermaarde Lagos de Covadonga. De Monte Oiz – in de buurt van de Baskische stad Bilbao – maakt naar alle waarschijnlijkheid ook zijn debuut. In totaal mogen de renners zich opmaken voor acht tot tien aankomsten bergop.

Volgens het Spaanse Ciclo21 zal de regio Aragón één van die aankomsten bergop voor zijn rekening nemen. De natuurregio Pico del Buitre moet het decor vormen voor een Vuelta-finish op de flanken van de nog niet eerder in de Vuelta opgenomen Javalambre. Deze beklimming voert de renners naar de top van het gelijknamige astronomisch observatorium, gebouwd door het Centrum van Natuurkunde en Astronomie van Aragon (CEFCA).

Naar verluidt zal de Javalambre worden beklommen vanuit het dorp Arcos de las Salinas. In dat geval dienen de renners in 12 kilometer van 1050 naar 1956 meter te klimmen, goed voor een gemiddelde stijgingsgraad van 7.3%. In de laatste vijf kilometer zakken de percentages nauwelijks onder de acht procent, met pieken tot 15%. Op dit moment is nog niet de gehele klim geasfalteerd, maar de verwachting is dat dit op tijd in orde wordt gemaakt door de lokale autoriteiten.

De laatste keer dat de Vuelta a España de regio Aragón aandeed, was in 2016. Het was de Italiaan Gianluca Brambilla die toen na een spectaculaire etappe – gekruid door een coup van Alberto Contador – wist te zegevieren op de top van de Formigal. De bekendste beklimming in de regio – de klim naar skistation Cerler – werd in 2007 voor het laatst opgenomen in het parcours.

Overigens meldt Ciclo21 ook nog dat de Vuelta na een jaar afwezigheid weer terug zal keren naar de regio Galicië. Dit is bevestigd door José Manuel Baltar, president van de Provinciale Raad van de Galicische plaats Orense. Baltar, die zijn aankondiging deed tijdens het debat over de staat van de provincie, gaf geen verdere toelichting.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties