Bardet via Italië naar de Tour en mikt op wereldtitel

Door Youri IJnsen, woensdag 15 november 2017 om 11:13

Bardet wint op Peyragudes in de Tour 2017 - foto: Sirotti

Romain Bardet gaat zich in Italië voorbereiden op de Tour de France. De generatiegenoot van Tom Dumoulin wil na een tweede plek in 2016 en zijn derde stek van dit seizoen, in 2018 vol voor de winst in de Tour de France gaan. Als voorbereiding zal hij in ieder geval Strade Bianche rijden, met aansluitend waarschijnlijk Tirreno-Adriatico.

Geen Roubaix
De keuze voor de koers over de Toscaanse sterrati – de kenmerkende witte grindwegen – is een bewuste. Volgens Bardet en zijn coach Jean-Baptiste Quiclet is Strade Bianche de koers die het dichtst bij Parijs-Roubaix ligt. Tijdens de Tour van aankomend jaar ligt er in etappe negen tussen Arras en Roubaix liefst 21,7 kilometer aan kasseistroken. “Dat is de zwaarste rit in de Tour”, vertelt Quiclet aan Le Monde. “Strade Bianche komt heel dicht bij een kasseikoers in de buurt. De manier van koersen op dit soort wegen vind je alleen hier en in Parijs-Roubaix zelf.”

De optie om als voorbereiding Parijs-Roubaix te rijden, is voor Bardet uitgesloten. “In Strade Bianche kan ik me tussen de klassiekerrenners smijten terwijl ik de risico’s minimaliseer”, vindt de 27-jarige Fransman. “Het is een mooi compromis. […] Ik zou Parijs-Roubaix erg graag een keer rijden. Maar om eerlijk te zijn is dat erg moeilijk als je de risico’s voor de rest van mijn seizoen er tegenover zet. Ik ken mijn kwaliteiten als ronderenner en ik wil dat niet in gevaar brengen.” Met Oliver Naesen, Stijn Vandenbergh, Alexis Gougeard en Silvan Dillier heeft AG2R La Mondiale een deftige ploeg voor Roubaix.

Daags na Strade Bianche start Parijs-Nice, waar Bardet de laatste jaren zijn opwachting maakte. De Fransman wil echter zijn routine verbreken en opteert voor Tirreno-Adriatico, waar hij zich mogelijk ook kan voorbereiden op een ploegentijdrit. Die discipline was de laatste jaren steevast opgenomen in de Italiaanse koers. “De ploegentijdrit is een sleutelmoment tijdens de Tour”, denkt Bardet. “Dat is de rit waar ik in potentie de meeste tijd zou kunnen verliezen.” De keuze tussen Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico stelt hij uit totdat beide organisaties hun routeschema geopenbaard hebben.

WK-aspiraties
Waar Bardet zijn seizoen begint, is nog eventjes afwachten. De Fransman kiest tussen de Vuelta a Andalucia en de Tour of Oman. Vervolgens trekt hij dus naar Strade Bianche, gevolgd door Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico. Daarna staat de Ronde van het Baskenland op het programma en rijdt hij opnieuw Luik-Bastenaken-Luik. Het Critérium du Dauphiné is zijn laatste test voor de Tour. In het najaar zal hij de Vuelta a España links laten liggen. Bardet richt zijn pijlen op het einde van het seizoen volledig op het WK. In Oostenrijk is een parcours uitgetekend voor klimmers.


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties