‘Armée de Terre houdt op te bestaan, twintig renners op straat’

Door Koen Middendorp, vrijdag 17 november 2017 om 14:10
Armee De Terre

Foto: Sirotti

De Franse wielerploeg Armée de Terre houdt op te bestaan. Dat nieuws is vandaag aan de renners en staf van de continentale formatie bekendgemaakt, meldt Le Parisien. Alle renners staan op straat. Dertien renners behouden een inkomen omdat ze in dienst zijn van het Franse leger, maar de zeven nieuwkomers zien hun getekende contract in rook opgaan.

Nadat eerder deze week het nieuws (lees hieronder) naar buiten kwam dat de nieuwe Franse minister van defensie twijfelde om de wielerploeg overeind te houden, kwam vandaag de harde mededeling dat de ploeg in 2018 definitief stopt. Ondanks een petitie met meer dan tienduizend handtekeningen veranderde het nieuwe ministerie niet van gedachten. Veel betrokkenen uit het Franse wielrennen snappen de beslissing van de politiek niet, vooral omdat er geen financiële of budgettaire problemen zijn.

Het leger heeft aangegeven aan de financiële verplichtingen te voldoen van de dertien renners die nog in dienst zijn van het leger. Onder hen Bryan Alaphilippe, Fabien Canal, Romain Campistrous, Bastien Duculty, Thibaut Ferasse, Morgan Kneisky, Kevin Lebreton, Romain Le Roux, Jordan Levasseur, Jimmy Raibaud, Thomas Rostollan en Steven Tronet. Zij moeten wel op zoek naar een nieuwe ploeg.

Slecht nieuws is er voor zeven nieuwkomers: Tony Hurel, David Menut, Benjamin Giraud, Louis Pijourlet, Fabien Schmidt, Rémy Rochas en Maxime Bonsergent. De contracten die zij getekend hebben worden niet goedgekeurd. Ook zij moeten voor 2018 op zoek naar een nieuwe werkgever in het peloton.


Dinsdag 14 november
De toekomst van de Franse formatie Armée de Terre staat volgens de Franse krant Le Parisien op losse schroeven. De continentale ploeg is er namelijk niet in geslaagd het voor aankomend seizoen benodigde registratiedossier voor de deadline van 1 november in te leveren bij de Ligue Nationale de Cyclisme (LNC).

Het probleem zou liggen bij de nieuwe minister van Defensie – Florence Parly – die naar verluidt niet erg happig is om de wielerploeg te blijven steunen. De formatie van teammanager David Lima Da Costa, die in 2011 werd opgericht door de Krijgsmacht van Frankrijk, is tegenwoordig voor de helft in handen van het Franse leger. Dit houdt in dat het leger – met het ministerie van Defensie als overkoepelend orgaan – nog altijd voor een belangrijk gedeelte instaat voor de financiering van de ploeg.

De donker samengepakte wolken volgen na een uiterst succesvolle wegcampagne. De legerploeg wist in 2017 maar liefst twintig zeges te behalen, met de bij momenten over onverharde stroken voerende eendagswedstrijd Tro-Bo Léon als sportieve uitschieter. Het leverde de formatie een knappe negende stek op in de eindstand van de UCI Europe Tour.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties