Ex-prof Gaimon beschuldigt Cancellara van motortje in fiets, UCI stelt onderzoek in

Geplaatst op donderdag 9 november 2017 om 15:45

Phil Gaimon heeft Fabian Cancellara beschuldigd van het gebruik van een motortje in zijn fiets. De Amerikaanse ex-prof verwoordt in zijn biografie ‘Draft Animals’ zijn twijfels bij prestaties van de Zwitser.

Over mogelijk gebruik van mechanische doping door Cancellara gaan al langer geruchten. Met name de Ronde van Vlaanderen in 2010 is veelbesproken. Cancellara wisselde veelvuldig van fiets en reed tijdens de beklimming van de Muur van Geraardsbergen op indrukwekkende wijze weg bij Tom Boonen.

Ook in het profpeloton waren de twijfels onderwerp van gesprek. “Ik nam het niet serieus, totdat ik voormalige teamgenoten hoorde praten over situaties waar Cancellara zijn eigen mechanieker had en zijn fiets apart werd gehouden van de rest”, citeert Cyclist Gaimon. “Wanneer je de beelden bekijkt, dan ziet zijn versnelling er totaal niet natuurlijk uit. Alsof hij problemen heeft om zijn pedalen bij te houden. Hij gebruikte waarschijnlijk een motor,” oordeelt Gaimon.

Volgens de Amerikaan is ook zijn zege in Milaan-San Remo van 2008 verdacht. “Hij had toen moeite om zijn pedalen bij te houden. Hij ging enorm snel en de renners die jacht op hem maakten staan nu bekend als renners die niet zuiver reden”, stelt hij vast.

Update 15:45
UCI-voorzitter David Lappartient vertelt aan Cyclingnews dat de UCI de zaak gaat onderzoeken. “We gaan meer informatie verzamelen en een onderzoek instellen. Ik wil precies weten wat er aan de hand is”, aldus de Fransman. “Ik hoop dat dit nooit het geval geweest is. Mocht dat wel zo zijn, dan is dat een ramp voor de wielersport.”


100% Fietsbrillen : De keuze van Peter Sagan

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

De coolste tent ter wereld - al vanaf 39.99

Reacties Toon reacties Verberg reacties