Shane Archbold: “Ik had mezelf ook geen contract gegeven”

Door Youri IJnsen, woensdag 1 november 2017 om 11:18

foto: Sirotti

Jarenlang vormde Shane Archbold bij verschillende ploegen een tandem met Sam Bennett. Komend seizoen scheiden de wegen van de 28-jarige Nieuw-Zeelander en de Ierse sprinter. Archbold moet namelijk vertrekken bij BORA-hansgrohe. Na een jaar vol blessureleed is dat hard, maar de Nieuw-Zeelander begrijpt het standpunt van de Duitse ploeg. “Er zijn mensen die meer teleurgesteld zijn dan ikzelf”, vertelt hij aan WielerFlits.

Bekkenbreuk
Archbold liep in de Tour de France van 2016 (zijn eerste grote ronde ooit) een bekkenbreuk op. De lead out-man annex sprinter probeerde in het najaar van 2016 nog een aantal koersen te rijden, maar bijna overal moest hij afstappen. In 2017 maakt hij zijn eerste wedstrijdkilometers pas op 13 september jongstleden tijdens de Coppa Agostoni. Die koers moest hij nog vroegtijdig verlaten, maar de Coppa Bernocchi (zevende), de Memorial Marco Pantani, de Sparkassen Münsterland Giro, de Ronde van Turkije en de Tour of Guangxi reed hij wel uit.

Het feit dat hij weer koersen uit weet te rijden, is voor de Nieuw-Zeelander al een overwinning op zich. “De tijd na mijn bekkenbreuk was een verschrikkelijke periode, vol met bezoeken aan ziekenhuizen en revalidatieklinieken. Een heleboel downs, maar inmiddels ben ik weer terug. Ik ben ook meer dan tevreden met mijn prestaties sinds mijn rentree. Een aantal fysiologen zeiden me dat ik nooit meer zou koersen. Dat is het slechtste wat je als coureur te horen kunt krijgen. Het was een behoorlijke dolk in mijn rug. Maar ik heb bewezen dat ze er naast zaten, dus ik ben erg blij.”

Transfer naar Aqua Blue Sport
Exact twee weken na Archbolds eerste koers van het seizoen, maakte BORA-hansgrohe haar definitieve selectie voor 2018 bekend. De naam van de Nieuw-Zeelander ontbrak. De snelle man hoorde het slechte nieuws in juli, toen hij dus nog geen enkele koers gereden had. Een kans om zichzelf te bewijzen of om zich in de kijker te rijden bij een andere ploeg, kreeg de onfortuinlijke Archbold dus niet. Halverwege oktober kwam er licht aan het einde van de duisternis, toen Aqua Blue Sport hem voor één seizoen contracteerde.

Hoewel de Nieuw-Zeelander het jammer vindt om BORA-hansgrohe te verlaten, neemt hij zijn Duitse werkgever niets kwalijk. “Weet je, ik had mezelf ook geen contract gegeven. Ik ben meer dan een jaar geblesseerd geweest. Maar ik ben nu weer fit en ik wil laten zien dat ik terug ben. Mijn doel is om weer terug te keren naar de WorldTour. Ik weet nog niet of ik komend seizoen in een dienende rol ga rijden of voor mezelf. Ik merk vanzelf wat de ploegleiding van Aqua Blue Sport in gedachten heeft. Maar ik voel me nu beter dan ooit tevoren.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties