Van Aert zegeviert solo in Boom, Van der Poel redt klassement na val

Door Koen Middendorp, zaterdag 21 oktober 2017 om 16:05
Wout van Aert wint de Koppenbergcross 2016

Wout van Aert heeft in Boom zijn eerste klassementscross van het seizoen gewonnen. De wereldkampioen won na een lange solo. Laurens Sweeck en Lars van der Haar mochten mee het podium op. Vooraf werd er reikhalzend uitgekeken naar een titanenstrijd tussen Van Aert en Mathieu van der Poel. De Nederlandse kampioen kwam in het begin van de koers echter ten val, en was op een langdurige achtervolging aangewezen. Zijn knappe remonte leverde hem uiteindelijk nog een vierde plaats in de daguitslag op, waarmee hij de meubelen wist te redden met het oog op het klassement.

Van Aert, Van der Poel en Pauwels nemen de kopstart
Onder prettig herfstweer namen Van der Poel en Van Aert traditioneel een vliegende start. Kevin Pauwels – in de laatste crossen wat op de dool – wist beide matadoren in de eerste twee rondes uitstekend weerwerk te bieden. De drie koplopers wisten een bonus van een tiental seconden te vergaren op een achtervolgende groep met onder meer Lars van der Haar en Laurens Sweeck.

Door het snelle parcours in Boom werden fikse stroomstoten afgewisseld met momenten van twijfel. Hierdoor wisten zeven renners vooraan weer aan te sluiten, waardoor na een kwartier koers zich een kopgroep van tien renners formeerde. De outsiders – met Jens Adams voorop – namen hierop het initiatief. Van der Poel en Van Aert besloten om de koers vanop de tweede rij te aanschouwen.

Van der Poel hard onderuit, Van Aert ruikt kans
De koers leek in een wat rustige middenfase te belanden, tot het moment dat Van der Poel hard onderuit ging in een bocht. De Nederlandse kampioen greep grimassend naar zijn schouder, en had moeite om weer op gang te komen. Het Nederlandse lot bleek überhaupt niet gunstig gezind: Van der Haar ging in een zandbak eveneens onderuit.

Van Aert voelde vervolgens zijn moment gekomen om de koers in handen te nemen. Het door het wereldkampioen ontwikkelde tempo bleek te machtig voor zijn overgebleven medevluchters. Quinten Hermans was de laatste die overboord ging. Van der Poel kwam bij het ingaan van de vierde ronde als vijftiende door, op ruim veertig seconden van leider Van Aert.

Van der Poel met een verwoede inhaaljacht, Van Aert superieur naar winst
Na Hermans als laatste overboord te hebben gegooid, reed Van Aert seconde na seconde weg van zijn inmiddels eerste achtervolger Sweeck. Van der Poel was in de achtergrond weer in gang geschoten, en reed vergelijkbare rondetijden als Van Aert. De Nederlander had zich na goed vijfendertig minuten al opgewerkt naar plek zes, op minder dan veertig seconden van zijn grote rivaal.

Waar Van Aert vooraan de controle genoot, was Van der Poel bezig aan een verwoede achtervolging. Met het ingaan van de slotronde kon hij zelfs het podium ruiken. De pechduivel bleek echter nog altijd mee te rijden, want net toen hij leek aan te sluiten bij het groepje dat streed voor de plaats drie kreeg Van der Poel af te rekenen met kettingproblemen. Hij kon zijn weg echter redelijk snel weer vervolgen.

Bij het ingaan van de slotronde viel Van der Poel Hermans op de nek, maar zag Van der Haar in de verte het hazenpad kiezen voor de resterende podiumplaats. Van Aert had hier allemaal weinig boodschap aan, en kon uitgebreid het zegesaluut brengen. Sweeck en Van der Haar strandden op de resterende podiumplaatsen. Van der Poel wist in extremis Jens Adams nog in te rekenen, om knap als vierde te eindigen.

Superprestige veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 3: Boom

1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles)
2. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
3. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea Lions)
4. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
5. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)
6. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea Lions)
8. flag-be Kevin Pauwels ((Marlux-Napoleon Games)
9. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles)
10. flag-cz Michael Boroš (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice)

Kaptheijns blijft heersen in de Superprestige 
Bij de vrouwen was het Annemarie Worst die een blitzstart nam. De Nederlandse reed gedurende de eerste wedstrijdhelft een tiental seconden uit voor het drietal Maud Kaptheijns (de leidster in de stand), wereldkampioene Sanne Cant en Ellen van Loy. Na goed twintig minuten koers werd Worst echter opgeslokt door de drie achtervolgsters, en kregen we een spannende strijd met vier.

Het waren vooral Kaptheijns en Cant die elkaar in de slotronde bestookten om de koppositie. Door de verscheidene stroomstoten moesten Worst en Van Loy passen. Uiteindelijk moest een sprint de winnaar aanwijzen, en het was Kaptheijns die over de snelste benen bleek te beschikken. Achter een geslagen Cant reed Worst naar de laatste podiumstek.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties