‘Giro 2018 kent slotpassage in de Alpen, Colle delle Finestre blikvanger’

Door Koen Middendorp, zaterdag 21 oktober 2017 om 09:09

Foto: Sirotti

Het parcours van de aankomende Tour de France is sinds afgelopen dinsdag geen geheim meer voor de renners. De presentatie van de 101e editie van de Giro d’Italia laat echter nog meer dan een maand op zich wachten. Toch druppelen de geruchten over het parcours van de aankomende La Corsa Rosa al binnen.

Zo beweert het Italiaanse La Stampa dat de Giro van 2018 zijn climax zal bereiken met een driedaagse onderneming in de Alpen. De krant meldt dat de Giro-karavaan in rit achttien zal starten vanuit Milaan en zal eindigden op de flanken van skiresort Pratonevoso. Al twee keer eerder werd deze beklimming uitgekozen als finishplaats van een Giro-etappe. In 1996 wist Pavel Tonkov als eerste zijn naam te verbinden aan deze 13 kilometer lange klim aan 7%, vier jaar later gevolgd door Stefano Garzelli. Beide coureurs wisten zich in dat jaar ook te kronen tot eindwinnaar.

Etappe negentien zal ongetwijfeld als scherprechter fungeren, met de Colle delle Finestre, Sestrière en de slotklim van de Monte Jafferau in het skidorp Bardonecchia als obstakels met naam. Vooral de Colle delle Finestre spreekt tot de verbeelding. Deze ruim achttien kilometer lange klim is vooral berucht vanwege het feit dat de laatste acht kilometer onverhard zijn. In 2005 werd de Finestre voor het eerst opgenomen in het Giro-parcours. De slotklim naar Jafferau heeft één keer eerder als aankomstplaats mogen dienen van een Giro-etappe. In 2013 boekte de Italiaan Mauro Santambrogio in de dichte mist zijn grootste overwinning uit zijn loopbaan. Niet veel later kwam door zijn naam echter een streep te staan vanwege een positieve dopingtest.

De voorlaatste etappe zal dan weer gaan over de Col Tzecore en de Col di Saint Pantaléon, om vervolgens aan te komen op Cervinia. De laatste winnaar op deze bergtop luistert naar de naam Fabio Aru. De Italiaanse klimmer zegevierde in 2015. Andrey Amador (2012) en Ivan Gotti (1997) gingen Aru voor. De verwachting is dat de renners na deze voorlaatste bergrit het vliegtuig zullen nemen van Turijn naar Rome, voor een slotrit die zal eindigen in de Italiaanse hoofdstad. De definitieve route van Il Giro zal naar alle waarschijnlijkheid op 29 november uit de doeken worden gedaan, als de officiële presentatie op het programma staat.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties