Nibali uit kritiek op Froome: “Hij leunt als een sprinter op zijn team”

Door Koen Middendorp, zaterdag 14 oktober 2017 om 11:21

Foto: LaPresse/Fabo Ferrari

Vincenzo Nibali kan terugkijken op een geslaagd 2017. De Italiaan zegevierde vorig weekend nog voor de tweede keer in de Ronde van Lombardije, en haalde zowel in de Giro (3e) als Vuelta (2e) het eindpodium. In die laatste koers moest hij zijn meerdere erkennen in zijn grote rivaal Chris Froome. In een interview met Cyclingnews laat Nibali zich uitermate kritisch uit over de Brit. “Zonder Sky had Froome nooit vier keer de Tour gewonnen”, stelt Lo Squalo onomwonden.

Het verschil in het eindklassement van de Vuelta was na drie weken koers ruim twee minuten. Toch denkt Nibali dat Froome het onderspit had moeten delven in een man-tegen-man gevecht. “Ik denk dat hij de Vuelta niet had gewonnen zonder de hulp van zijn ploeg. Hij was vrijwel nooit geïsoleerd en daardoor in de problemen. Zelfs op Los Machucos, toen hij een slechte dag had, kon hij rekenen op vijf ploegmaten.”

Door het verstikkende regime van Sky, met kleppers als Landa, Nieve, Thomas en Poels als exponenten van de dominantie, hoeft de Brit nooit uit zijn comfortzone te treden, aldus Nibali. “Iedereen heeft zwaktes. Froome is wellicht kwetsbaar als hij geïsoleerd is. Hij is het niet gewend om alleen te zijn tijdens kritieke fases in een wedstrijd, en hij is het daarom ook niet gewoon om onder dergelijke omstandigheden te koersen. We zien hem nooit van ver aanvallen omdat dat niet hoeft. Hij kan wachten tot drie kilometer van de streep om zijn aanval te plaatsen. Zijn ploeg verzorgt de lead-out, tot Froome overneemt en gebruik maakt van zijn klimkwaliteiten om weg te rijden. Hij rijdt zoals een sprinter dat doet op het vlakke. Dat is zijn specialiteit.”

Nibali kijkt naar eigen zeggen niet met afgunst naar de sterkte van Sky, maar pleit wel voor verandering. “Het is logisch dat Sky, met een dergelijk budget, een superploeg samenstelt. Ik ben niet jaloers, maar ze verstoren hiermee wel de markt. Ik pleit daarom voor een limiet van het aantal toppers binnen één ploeg. Om ervoor te zorgen dat ploegen financieel op meer gelijke voet gaan staan, is een salarisplafond wellicht een idee.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties