Belgische ozondokter riskeert achttien maanden cel

Geplaatst op donderdag 12 oktober 2017 om 15:00

In België hangt dokter Chris M. een gevangenisstraf van achttien maanden boven het hoofd. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. De dokter wordt ervan beschuldigd dat hij tussen 7 januari 2009 en 2 januari 2013 verboden stoffen en methodes heeft toegediend aan sporters. Een van de aanklachten is dat hij sporters heeft aangemoedigd, bijgestaan en geholpen in het kader van overtredingen op de antidopingregels.

De dokter is gespecialiseerd in ozontherapie, waardoor hij de bijnaam ‘ozondokter’ kreeg. Volgens deze methode liet hij bloed aftappen bij de sporters. Nadat hij dat verrijkte met ozongas, werd het terug ingebracht. Wanneer het intramusculair (een injectie in het spierweefsel) wordt ingebracht, is dat niet verboden. Indien dat intraveneus (een injectie direct in de ader) gebeurt, is dat wel het geval. Het gerecht verdenkt de dokter ervan de ozontherapie te hebben toegediend aan minstens dertien sporters. Daarnaast denkt het gerecht dat hij onder meer grote hoeveelheden van het medicijn Vaminolact (dat zorgt voor het aanmaken van aminozuren) heeft toegediend.

Onder meer Greg Van Avermaet en Bart Wellens behoorden tot zijn klantenbestand. In de rechtszaak werden mails tussen renners en de dokter (onder meer over cortisonegebruik) openbaar gemaakt. Beide renners werden eerder in 2015 vrijgesproken door de disciplinaire commissie van de Belgische wielerbond vanwege gebrek aan bewijs. Op 14 november volgt er een uitspraak.


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties