Dion Beukeboom doet in 2018 aanval op werelduurrecord

Door Koen Middendorp, woensdag 11 oktober 2017 om 10:32

Op 7 juni 2015 reed Sir Bradley Wiggins het toenmalige werelduurrecord van zijn landgenoot Alex Dowsett uit de boeken. Op de wielerbaan van Londen legde de excentrieke Brit in precies één uur tijd een afstand af van 54 kilometer en 526 meter. Ruim twee jaar later staat dit record nog altijd. Maar niet voor lang, als het aan Dion Beukeboom ligt. De 28-jarige coureur van Vlasman heeft voor volgend jaar augustus het enigszins verrassende plan opgevat een gooi te doen naar het werelduurrecord. Dit staat te lezen in een uitgebreid artikel in het AD.

Dion Beukeboom die een door Bradley Wiggins gevestigd record gaat aanvallen. Het klinkt als een ambitieuze maar ook ietwat ijdele doelstelling van de nummer 36 van de voorbije Topcompetitie. Toch is Jim van den Berg, die ruim twee jaar geleden namens wielerlaboratorium Robic aan de basis stond van de werelduurrecordpoging van Thomas Dekker, overtuigd van de slagingskans. De bewegingswetenschapper benaderde Beukeboom dan ook met het idee. “Dion is dé ideale renner om het werelduurrecord aan te vallen. Hij is groot en sterk, bezit veel massa, kan een hoog vermogen trappen, heeft voldoende baanervaring en hij zit bovendien erg aerodynamisch op zijn fiets.”

Naast de intrinsieke kwaliteiten van Beukeboom, bieden de omstandigheden waarin Wiggins zijn uurrecord reed ook mogelijkheden. “Die waren verre van optimaal. Wiggins reed in Londen op een laaglandbaan, waardoor hij kreeg af te rekenen met een hoge luchtdruk. Daarnaast was het ook een commercieel feestje. Het uurrecord kan kortom nog scherper.” Om de ideale omstandigheden te creëren is besloten het uurrecord aan te vallen in het Mexicaanse Aguascalientes, op een bijna tweeduizend meter hoogte gelegen wielerbaan. De luchtdruk is hier een stuk lager dan op zeeniveau, waardoor een renner minder vermogen hoeft te leveren om een bepaalde snelheid te halen. “Dion zal tussen de 25 en 45 watt winnen door zijn aanval op hoogte te doen”, aldus Van Den Berg.

Om optimaal aan de start te verschijnen, zal 2018 volledig in het teken staan van dat ene uur op een Mexicaanse wielerbaan. Zijn ploeg Vlasman zal extra budget vrijmaken voor onder meer trainingskampen en aerodynamicatesten. Dit omdat het vertrouwen in Beukeboom groot is. “We geloven echt dat het mogelijk is. We zouden er niet zoveel energie, tijd en geld instoppen als we zouden denken dat het onmogelijk is”, aldus Van den Berg. Beukeboom zelf gelooft ook in het aangegane avontuur. “De omstandigheden waarin Wiggins zijn record reed, waren niet optimaal. Ik heb zeker niet de illusie dat ik beter ben dan Wiggins. Ik weet echter wel waar ik goed in ben: een uur lang hard fietsen.”


Buitenkans: 385 euro korting op de SRAM Red eTap Groepset

Nieuwe fietskleding nodig? Ruime keuze en scherp geprijsd!

Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Reacties Toon reacties Verberg reacties