WK 2017: Benoît Cosnefroy verslaat Lennard Kämna in sprint-à-deux

Geplaatst op vrijdag 22 september 2017 om 18:06

foto: Sirotti

Benoît Cosnefroy is de nieuwe wereldkampioen bij de beloften. De Fransman versloeg na een slijtageslag de Duitse Sunweb-renner Lennard Kämna in een sprint-à-deux.

Een grote groep met renners uit voornamelijk exotische oorden vormden de kopgroep van de dag. Zij bepaalden het wedstrijdbeeld totdat op 4,5 ronde van het einde de koers geopend werd op Salmon Hill. Net als in de junioren wedstrijd bij de vrouwen versplinterde hier het peloton.

Voor Fabio Jakobsen, de kopman van de Nederlandse selectie, werd het een WK om snel te vergeten. De beloftenkampioen van Nederland kwam ten val en moest daardoor de koers verlaten. Voor Nederland werd het een anoniem WK, alleen Pascal Eenkhoorn wist zich in de voorste groep te handhaven.

Sivakov in de aanval
Met nog iets meer dan zestig kilometer voor de wielen kregen de koplopers van het eerste uur het lastig. De Afrikaanse en Aziatische renners moesten toen een voor een lossen. In het peloton begonnen vervolgens de eerste favorieten zich in het offensief te melden. Onder andere Sivakov en de Zwitser Müller waren daarna onderdeel van een kopgroep van zes man.

Zij wisten een voorsprong van bijna anderhalve minuut te vergaren. Op 42 kilometer van het einde was die voorsprong naar evenveel seconden geslonken. Op dat moment nam het Spaanse collectief de leiding over in het peloton. Na de samensmelting van een uitgedunde kopgroep werd er vooral geloerd naar de sterk rijdende Sivakov.

Halvorsen gelost
Nog voor de voet van de laatste beklimming van Salmon Hill moest thuisfavoriet en titelverdediger Kristoffer Halvorsen lossen. Voor de Noor was het parcours in Bergen toch iets te lastig, net als voor een aantal andere sprinters.

Tot de voet van Salmon Hill hadden de Duitsers zich nog amper met de wedstrijd bemoeid, maar daar werd abrupt verandering in gebracht door een splijtende demarrage van Lennard Kämna. De 21-jarige renner, die zondag nog onderdeel uitmaakte van de winnende Sunweb-selectie in de ploegentijdrit, wist solo de top van Salmon Hill te halen.

foto: Sirotti

In de afdaling lukte het Cosnefroy als enige de oversteek te halen. De Fransman maakte op zeven kilometer van het einde de aansluiting. Met nog vijf kilometer te gaan bedroeg hun voorsprong slechts 12 seconden. Op 3,8 kilometer van de finish probeerde Kämna zijn metgezel te verrassen met een demarrage, maar de slijtageslag eiste z’n tol bij de jonge Duitser. Achter de versnelling zat onvoldoende kracht. Vanuit het peloton probeerde de Spanjaard Ivan Garcia Cortina nog de oversteek te maken, maar zijn poging zou mislukken.

In de slotkilometer kwam het peloton nog akelig dichtbij de twee leiders, maar niet dichtbij genoeg. In een langgerekte sprint wist Cosnefroy van kop af aan te overleven. De AG2R La Mondiale-renner beloonde daarmee het teamwerk van de ijzersterke Franse selectie. De Deen Michael Svendgaard won de sprint van het peloton en veroverde daarmee het brons.

Het podium – foto: Sirotti


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties