Wielerploegen 2015: Baby-Dump

Door Jeroen Pouw, donderdag 29 januari 2015 om 09:00

Dit jaar besteedt WielerFlits tijdens de vooruitblikken op het nieuwe seizoen ook aandacht aan de Nederlandse continentale formaties. Vandaag is het de beurt aan Baby-Dump, dat deze winter veel nieuwe renners heeft aangetrokken.

Land: flag-nl Nederland
Sponsor: Babyspeciaalzaak Baby-Dump
Sinds: 2010
UCI-afkorting: BBD
Fietsen: Simplon
Tenue 2015: Klik voor foto

Aantal overwinningen 2014: 18
EuropeTour Ranking 2014: –
CQranking 2014: –
Website: http://2015.babydump-cyclingteam.nl/
Facebook: Facebook.com/Baby-Dump Wielerteam
Twitter: @BabyDumpCT
Youtube: Youtube.com/ Baby-Dump Cyclingteam

Vorig seizoen
Baby-Dump werd in 2010 onder de vlag van TWC De Kempen opgericht door Ruud Jansen. In de eerste vijf jaar reed de ploeg met een LST-licentie (Landelijk Sponsor Team) op het hoogste amateur niveau. Het team behaalde in deze klasse jaarlijks ongeveer twintig overwinningen. Het wordt voor Baby-Dump niet eenvoudig om dit aantal in 2015 te evenaren. De ploeg rijdt voortaan namelijk op een hoger niveau. Baby-Dump heeft een continentale status gekregen.

Afgelopen seizoen behaalde de Nederlandse formatie achttien overwinningen. Deze successen werden voornamelijk in criteriums geboekt. Vooral Koos Jeroen Kers bleek in deze koersen erg sterk. De 28-jarige renner uit Amstelveen kwam maar liefst acht keer juichend over de streep. Zeven keer gebeurde dit in eigen land, maar ook over de grenzen kon hij winnen. Kers schreef begin september in Japan de Tour de Ikuchijima op zijn naam door thuisrijder Shotaro Iribe te verslaan. Naast Kers zorgden ook Marco Brus en Robin Wennekes voor de nodige overwinningen. Beide renners wonnen afgelopen seizoen viermaal.

Baby Dump Cyclingteam

foto: Marcel Koch

In 2015 bezit Baby-Dump een semiprofessionele status. “Het team behoudt daarbij haar opleidingsfunctie en wil vooral presteren op nationaal niveau, maar daarnaast renners ook de kans bieden zich te presenteren in een aantal grotere koersen”, schrijft de ploeg over de overstap. Teammanager Piet Rooijakkers, die zelf vijf jaar voor Skil-Shimano heeft gekoerst, is in zijn nopjes met de promotie. “Als ploeg willen wij ons graag verder ontwikkelen. We hebben in de afgelopen jaren een aantal mooie resultaten neergezet en renners opgeleid voor andere teams. We denken dit nog een verlengstuk te kunnen geven en we zijn dan ook dankbaar voor het vertrouwen dat we hierin hebben gekregen van onze sponsoren.”

Door de verbeterde status mag Baby-Dump voortaan deelnemen aan grotere koersen. De ploeg heeft al uitnodigingen gekregen van de Volta Limburg Classic, de Ronde van Drenthe en de Ronde van Zealand Seaports. In deze wedstrijden rijden de renners tussen de profs.

Transfers
De selectie van Baby-Dump heeft een metamorfose ondergaan. Maar liefst elf van de zestien renners vertrekken bij de ploeg. Patrick van der Duin is daarvan de meest opvallende naam. Het 19-jarige talent uit Nieuw-Roden maakt de overstap naar Jo Piels, dat eveneens op het continentale niveau uitkomt.

De ploeg heeft acht nieuwe renners aangetrokken. Opvallend is dat de helft vorig jaar bij Koga reed. Deze formatie hield echter op te bestaan, waardoor zij een andere werkgever moesten zoeken. Baby-Dump kan de ervaring van dit viertal goed gebruiken. Bij een hogere status horen immers betere renners. Ook Roy Eefting, die overkomt van Belkin-De Jonge Renner, heeft een geschiedenis bij Koga. De 25-jarige renner uit Harderwijk reed vijf jaar voor deze ploeg.

Nieuwe renners:
flag-nl Luuc Bugter (Croford)
flag-nl Twan Castelijns (Koga)
flag-nl Roy Eefting (Belkin-De Jonge Renner)
flag-nl René Hooghiemster (Koga)
flag-nl Harry Sweering (WV West Frisia)
flag-nl Tristan Timmermans (Koga)
flag-nl Jan Willem van Schip (Koga)
flag-nl Lars van de Vall (WTC de Amstel)

Uitgaande renners:
flag-nl Marco Brienissen
flag-nl Milan Brons
flag-nl Binne Pier de Haan
flag-nl Robin Wennekes
flag-nl Luuk de Beer
flag-nl Pim de Beer
flag-nl Patrick van der Duin (Jo Piels)
flag-nl Niek Hooghiemster
flag-nl Teun van Poppel
flag-nl Malaya van Ruitenbeek

De renners voor 2015
De ploeg is een mix van renners die al het nodige bewezen hebben op continentaal niveau en een aantal beloftevolle talenten. In vergelijking met vorig seizoen telt het team drie renners minder. De selectie bestaat uit dertien coureurs: twaalf Nederlanders en één Australiër.

Roy Eefting en Harry Sweering behoren tot de renners die al een paar mooie koersen op hun palmares hebben. Eerstgenoemde is vermoedelijk de snelste van de ploeg. Baby-Dump gaat hem regelmatig uitspelen in de massasprints. Vorig seizoen liet Eefting zijn snelle bennen onder meer in de Omloop van de Houtse Linies zien. Hij won deze koers door Berden de Vries en Johim Ariesen te verslaan. Eefting is net als zijn ploegmaat Jan Willem van Schip ook actief op de baan. Zij maken deel uit van de Nederlandse achtervolgingsploeg waarmee ze naar de spelen van Rio hopen te gaan.

René Hooghiemster

René Hooghiemster – foto: Babydump Cyclingteam

René Hooghiemster weet eveneens hoe je een koers moet winnen. De 28-jarige renner schreef in het verleden de Parel van de Veluwe, de Omloop van de Baronie en een etappe in de Tour Loir et Cher op zijn naam. Bij Baby-Dump zal hij de rol als koerskapitein vervullen. Ook Lars van de Vall zou deze taak op zich kunnen nemen. De 28-jarige renner beschikt over een goede tijdrit. Dat bewees hij in 2013 door de proloog van de Tour of Al Zubarah (2.2) op zijn naam te schrijven.

Tussen al deze Nederlanders rijdt één Australiër. Ian Richards is de vreemde eend in de bijt. De in Breda woonachtige sprinter kwam op zijn zeventiende naar Nederland om zijn droom na te jagen: profrenner worden. Richards heeft bij Baby-Dump twee seizoenen kunnen wennen aan de Nederlandse koersstijl en wil dit jaar scoren.

Tot slot mag ook Luuc Bugter een opvallende naam worden genoemd. De Eldenaar deed vorig jaar in het Olympisch Stadion nog mee aan het NK Allround schaatsen. Op de 500 meter vocht hij een duel uit met Sven Kramer. Bugter werd uiteindelijk achttiende in het klassement. In 2015 focust hij zich op het wielrennen.

Selectie 2015
flag-nl Niek Boom 04-05-1992
flag-nl Luuc Bugter 10-07-1993
flag-nl Twan Castelijns 23-01-1989
flag-nl Bart Dielissen 24-04-1994
flag-nl Roy Eefting 04-09-1989
flag-nl Rene Hooghiemster 30-07-1986
flag-nl Glenn Hool 29-11-1993
flag-nl Koos Jeroen Kers 11-10-1986
flag-au Ian Richards 11-10-1993
flag-nl Harry Sweering 17-01-1990
flag-nl Tristan Timmermans 01-08-1993
flag-nl Jan Willem van Schip 20-08-1994
flag-nl Lars van de Vall 22-12-1985

Lees ook:
Overzicht wielerploegen 2015


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties