Hosking succesvol in beroep tegen Australische vrouwenselectie voor WK

Door Youri IJnsen, woensdag 13 september 2017 om 19:04

foto: Alé Cipollini

Chloe Hosking is door het onafhankelijke Selection Review Panel in het gelijkgesteld, meldt Cycling Australia. De best geplaatste Australische wielrenster op de UCI-wereldranglijst had beroep aangetekend tegen de Australische WK-selectie bij de vrouwen. Performance director Simon Jones had slechts vijf vrouwen geselecteerd, waar hij zeven plekken mocht vullen. 

Hosking ging – net als Rachel Neylan – in beroep tegen de beslissing van Jones om maar vijf renners naar Noorwegen te sturen. De sprintster van Alé-Cipollini was furieus nadat ze te horen kreeg dat ze niet geselecteerd was. Hoewel ze haar eigen beroep weinig kans gaf, stelt het Selection Review Panel (SRP, red.) haar en Neylan toch in het gelijk. “De SRP beroept zich op de UCI-quota (het aantal startplekken waar Australië recht op heeft, red.) en heeft de opdracht teruggegeven aan Cycling Australia.” De bond gaat nogmaals naar de selectie kijken, maar het is niet zeker of Hosking en Neylan zich alsnog voor het WK mogen opmaken. Cycling Australia-president Nick Green heeft gezegd snel voor een oplossing te zorgen.

Hoe zat dit verhaal?
Simon Jones koos ervoor om slechts vijf rensters te selecteren voor het WK, waar hij er zeven mag meenemen. Zijn uitleg was uiterst opvallend: “De vrouwen hebben het goed gedaan dit seizoen. Maar als ik kijk naar de eendagkoersen en de etappekoersen, dan hebben we geen aangewezen kopvrouw die we voor de volle honderd procent kunnen steunen met een voltallige ploeg van zeven rensters. […] Het gaat dus niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. De standaard in Australië moet omhoog. Het gaat er niet om dat je een team maar vult vanwege het aantal renners dat je mág selecteren. De manier waarop wij het WK moeten winnen, is door er op het beslissende moment bij te zitten. Als wij moeten achtervolgen, schuiven er automatisch rensters met een hoge kwaliteit mee. Dat moeten we niet willen.”

En dat was tegen het zere been van Hosking, die keiharde kritiek uitte aan het adres van Jones en de wielerbond. “Ik vind dat het mijn verantwoordelijkheid is om de beslissing niet te laten voor wat ze is. Ik ken de geschiedenis van het beroep: ze zijn slechts zelden succesvol. Maar $250,00 is maar een kleine prijs om Cycling Australia te laten weten hoe ik over hun beslissing denk. Of ik beledigd ben door het feit dat men mij niet goed genoeg vindt om een selectie af te dwingen? Absoluut! […] Het voelt alsof ik als voorbeeld ben gesteld, om in Simons woorden ‘het basisniveau’ van het vrouwenwielrennen in Australië te laten groeien. Ben ik het daarmee eens? Nee. Respecteer ik het? Nee. Moet ik ermee leven? Ja.”


Opruiming Fietsschoenen: korting tot wel 50% op topmerken

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Stijlvolle wielerkleding van La Machine : Gratis verzending tijdens de Tour

Reacties Toon reacties Verberg reacties