Groenewegen verslaat Ewan na intense rit, Boom blijft leider

Door Koen Middendorp, zaterdag 9 september 2017 om 16:27

Foto: Alex Whitehead/SWpix.com

Dylan Groenewegen heeft de zevende etappe van de Tour of Britain op zijn erelijst bijgeschreven. De Nederlander versloeg na een spannende rit Caleb Ewan. Hiermee is de zevende etappe uitermate goed uitgepakt voor LottoNL-Jumbo, want Lars Boom wist eveneens de leiderstrui te behouden.

Na enkele schermutselingen in de beginfase, wist een kopgroep van zes dappere vluchters zich na goed twintig kilometer koers af te scheiden. Robert Power, Steele Von Hoff, de ervaren Russell Downing, Dexter Gardias, Jacob Scott en Lukasz Owsian reden een maximale voorsprong van 4.30 bijeen op het peloton, dat werd aangevoerd door de mannen van LottoNL-Jumbo.

Een tegenaanval van Tiago Machado op ruim vijftig kilometer van finishplaats Cheltenham was nog een losse flodder. Zijn ploegmakker Tony Martin luidde met een demarrage op 35 kilometer van de streep wel de definitieve finale in. De Duitser wist in rap tempo een mooie voorsprong bijeen te fietsen op het peloton, dat inmiddels de kopgroep had opgeslokt. Het heuvelachtige parcours inspireerde flink wat renners om leider Lars Boom onder vuur te nemen. De Nederlander reageerde echter kwiek op de verscheidene stroomstoten.

Met het naderen van de tussensprint in Winchombe – op twaalf kilometer van de meet – was het Sky dat in dienst van Kyrienka een heuse lead-out verzorgde. Het was echter Boom die bij de les was, en twee seconden wist te sprokkelen. Ook op de daaropvolgende beklimming van Cleeve Hill was de Nederlander attent bij versnellingen van Kwiatkowski. De Vlijmenaar leek de situatie onder controle te hebben, maar vlak voor de top wist rivaal Edvald Boasson Hagen weg te rijden met een klein groepje.

In de kletsnatte afdaling leek de achtervolgende groep met Boom terug te keren, maar een valpartij van koploper Hugh Carthy zorgde voor een moment van desoriëntatie. De overgebleven koplopers Boasson Hagen, Gorka Izagirre en Dion Smith profiteerden door een bonus uit te bouwen van tien seconden. In de achtergrond kreeg Boom echter steun van de ploegen van Alexander Kristoff (Katusha-Alpecin) en Caleb Ewan (ORICA-Scott). Dit leidde tot een hergroepering op één kilometer van de streep. Een chaotische sprint was het gevolg, met Groenewegen die van ver aanzette. Ewan leek in extremis de Nederlander te remonteren, maar de Champs-Élysées laureaat hield nipt stand.


OP=OP : 60 euro korting op Sidi Genius 7 fietsschoenen

Alleen dit weekend: 20% extra korting op Castelli

150 euro korting op POC fietsbrillen

Reacties Toon reacties Verberg reacties