WK mountainbike: Schurter bekroont droomseizoen, Zwitsers heersen

Door Koen Middendorp, zaterdag 9 september 2017 om 10:17

Nino Schurter als coureur van ORICA Greenedge

Nino Schurter is voor de zesde maal wereldkampioen mountainbike geworden. De 31-jarige Zwitser wist in het Australische Cairns met een aanval in de slotronde rivalen Jaroslav Kulhavý en landgenoot Thomas Litscher achter zich te houden.

Schurter zet hiermee de kers op een bijzonder succesvol 2017. De regerend Olympisch kampioen won dit jaar als eerste mountainbiker alle zes manches van de wereldbeker. Daarnaast wist hij samen met landgenoot Matthias Stirnemann de Cape Epic op zijn naam te schrijven. Deze meerdaagse koers in Zuid-Afrika wordt beschouwd als een van de zwaarste mountainbikewedstrijden ter wereld.

Voor Michiel van der Heijden – de enige Nederlandse deelnemer aan de start – was er een rol in de marge weggelegd. De voormalig wereldkampioen bij de beloften moest zich tevreden stellen met de veertiende plaats. Mathieu van der Poel, die dit seizoen indruk wist te maken als mountainbiker met onder meer een tweede plaats in de wereldbeker van Albstadt, was niet van de partij. Het 22-jarige toptalent heeft zijn focus weer verlegd naar de cross. Hij rijdt komende zondag zijn eerste veldrit van het seizoen in het Belgische Eeklo.

De Zwitsers kunnen überhaupt terugkijken op een bijzonder geslaagd kampioenschap. Bij de vrouwen was het namelijk Jolanda Neff die met de bloemen aan de haal ging. De Britse Annie Last en de Franse allroundster Pauline Ferrand-Prévot veroverden op respectabele afstand zilver en brons. De enige Nederlandse deelneemster, Anne Terpsta, eindigde met een twaalfde stek net buiten de top-tien.

Uitslag WK Mountainbike 2017 in het Australische flag-au Cairns 
1. flag-ch Nino Schurter 1u27m44s
2. flag-cz Jaroslav Kulhavý op 7s
3. flag-ch Thomas Litscher op 15s
4. flag-br Henrique Avancini op 1m04s
5. flag-de Manuel Fumic op 1m11s
6. flag-ch Lukas Flückiger op 1m13s
7. flag-fr Julien Absalon op 1m25s
8. flag-fr Maxime Marotte op 1m34s
9. flag-au Daniel McConnell op 1m54s
10. flag-ch Reto Indergand op 2m21s

14. flag-nl Michiel van der Heijden op 2m59s


Oakley Fietsbrillen: Profiteer van tientallen euro's voordeel

Nieuwe wieleroutfit nodig? Topdeals voor de nieuwe zomercollectie

Fietsschoenen: Vandaag besteld, morgen gratis bezorgd

Reacties Toon reacties Verberg reacties