Vuelta 2017: De Gendt maakt droom van ritzege in elke grote ronde waar

Door Nick Doup, vrijdag 8 september 2017 om 17:27

foto: Sirotti

Thomas De Gendt heeft de negentiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Belg van Lotto Soudal maakte deel uit van een kopgroep die een zeer ruimte voorgift kreeg van het peloton. Hij sprintte de rest uit het wiel in Gijón en heeft na ritzeges in de Giro en de Tour nu ook zijn ritzege in de Vuelta beet. Jarlinson Pantano werd tweede, voor Ivan Garcia.

Grote kopgroep krijgt meer dan kwartier
De eerste beklimming van de dag was er een van eerste categorie. Direct aan de voet ontstond een grote groep van negentien renners, met daarbij onder meer Nicolas Roche, Thomas De Gendt, Rui Costa, Bob Jungels, Matteo Trentin en bergtruidrager Davide Villella. Op de klim ging een negental in de achtervolging, daarbij zaten onder anderen Romain Bardet, Antwan Tolhoek, Koen Bouwman en José Joaquin Rojas. Daarnaast hadden enkele klassementsrenners pionnen meegestuurd in de vlucht. Sky nam gas terug en liet het verschil oplopen tot ruim een kwartier.

Roche virtueel terug in top-10
De achtervolgers vonden op 90 kilometer van de finish de aansluiting vooraan. Op klim twee (Alto de Sto. Emiliano) pakte Villella de punten voor zijn bergtrui, waarna op de derde klim (Alto de la Falla de Los Lobos) een select groepje overbleef aan kop. In de vallei na die klim keerde een groot deel van de kopgroep echter terug. Ondertussen was het verschil opgelopen tot 18 minuten, maar dat liet Astana niet gebeuren. Roche sloop door die voorsprong virtueel de top-10 in en dus ging de blauwe formatie in de achtervolging.

Vluchters strijden om ritzege
Ivan Garcia demarreerde op 34 kilometer van de meet weg bij zijn medevluchters. Zijn voorsprong van een minuut was op de slotklim snel vervaagd. Bardet probeerde solo het gat te dichten op de steile flanken van de Alto de San Martín de Huerces. Precies op de top sloot de Fransman aan bij de Spanjaard. In de afdaling sloten ook Roche en Costa nog aan. Doordat de samenwerking vooraan niet goed was, kwam een achtervolgend groepje met onder meer Jungels, De Tier en De Gendt drie kilometer voor de meet aansluiten.

Met negen man gingen ze de Gijón binnen. Een uitvalspoging van Roche werd tenietgedaan, waarna de negen afgingen op een sprint. Garcia dacht met zijn snelle benen naar de zege te sprinten, maar hij werd in de slotmeters geremonteerd door een ijzersterke De Gendt, die zo voor de vierde ritzege van Lotto Soudal in deze Vuelta zorgde. Koen Bouwman werd op 45 seconden achterstand tiende. Hij was daarmee de beste Nederlander in de rituitslag.

Aanval Contador afgeslagen
Aan de voet van de Alto de San Martín de Huerces barstte het vuurwerk los. De jarige Koen de Kort sprintte met Alberto Contador in zijn wiel weg uit het peloton. De Spanjaard nam over en dartelde naar boven. Ilnur Zakarin sprong er achteraan en zette daarmee Wilco Kelderman onder druk. De Rus kon zijn actie echter niet volhouden, in tegenstelling tot El Pistolero. Sky bepaalde het tempo achter Contador, die een minuut wegreed van het peloton.

Vroege vluchter Edward Theuns had zich – net als eerder deze Vuelta – uit laten zakken uit de kopgroep om zijn kopman te helpen. De duo-aanval had echter geen kans van slagen, omdat naast Sky ook Sunweb een handje toestak in steun van Kelderman. De klassementsrenners bolden daarna op ruim twaalf minuten van de ritwinnaar over de finish.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties