Vuelta 2017: Voorbeschouwing slotrit naar Madrid

Door Martin van den Bosch en Nick Doup, zondag 10 september 2017 om 08:00

De Vuelta 2017 zit erop. De kaarten zijn geschud en de eindwinnaar is bekend. Wat nog rest is de vraag wie de laatste etappe aan zijn palmares toe mag voegen. Het antwoord hierop, weten we zondag na een avondcriterium in de straten van Madrid. Wie sluit de laatste grote ronde van het jaar af met een ritzege? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De Vuelta wordt zondag afgesloten met de traditionele parade naar de Spaanse hoofdstad Madrid. Uit sportief oogpunt stelt deze slotrit vaak niet heel veel meer voor. Het klassement ligt in een definitieve plooi en de verworven posities worden gerespecteerd. Het parcours leent zich bovendien niet echt voor het creeëren van grote verschillen. Het traject van de slotrit is namelijk het vlakste van de hele Vuelta.

Rond de klok van vijf uur vertrekken de renners vanuit Arroyomolinos (een stadje ten zuid-oosten van Madrid) voor een etappe van 117,6 kilometer. Na een aanloop van 72,8 kilometer komen zij voor het eerst aan bij de kenmerkende fontein van het Plaza Cibeles, waar voor de eerste maal de finishlijn gepasseerd worden. Hierna volgen enkele rondjes van 5,6 kilometer. Bij de derde passage over de finishlijn zijn er kostbare punten voor de puntentrui te verdienen. Bij de negende passage  zal er gesprint worden voor de ritzege. Rond half negen weten we wie zich de opvolger mag noemen van Magnus Cort Nielsen, die hier vorig jaar wist te winnen.

Favorieten
Hoewel er deze Vuelta al niet veel sprinters aan de start stonden, zijn daar na drie weken ook niet heel veel van over. Desondanks zijn er genoeg ploegen gebaat bij een sprint, waardoor deze uitkomst het meest voor de hand ligt.

De beste sprinter van deze Vuelta is duidelijk Matteo Trentin. De Italiaan liet in de ritten dat de mogelijkheid er was, zien dat hij het af kon maken in de sprint. Maar we zagen de renner van Quick-Step Floors ook regelmatig in de vroege aanval. De vraag is of dat hem opgebroken heeft. Binnen de ploeg heeft hij wel de juiste ploeggenoten om hem in goede positie af te zetten voor de spurt. Wanneer Trentin de tussenspurt en de ritzege pakt, kan hij met de 29 punten die er te verdienen zijn in extremis Chris Froome nog voorbij in het puntenklassement. Dat zal ongetwijfeld voor extra motivatie zorgen.

LottoNL-Jumbo zal alles op alles zetten om de Vuelta met een positieve noot af te sluiten. De ogen zullen binnen de Nederlandse ploeg gericht zijn op thuisrijder Juan José Lobato, die al eens tweede werd achter Trentin. Destijds was zijn timing niet optimaal. Mocht hij daar in Madrid beter in slagen, dan zou ritsucces er zomaar in kunnen zitten. Lobato liet zich in de slotweek – bij gebrek aan vlakke ritten – zien in de vlucht, maar dat was ook het geval voor Magnus Cort Nielsen. De Deen van Orica-Scott boekte vorig jaar twee sprintzeges en was dit jaar aangewezen als knecht voor Chaves en de Yates-brothers. Omdat zij weggezakt zijn in het klassement, kan hij nu voor eigen kans gaan. Waartoe is hij in staat in Madrid?

Bezorgt Theuns Trek-Segafredo de tweede dagzege op rij? Foto: Sirotti

Edward Theuns had een belangrijke rol in dienst van zijn kopman Alberto Contador. De twee zagen we de voorbije weken meerdere malen in de aanval met een koppeltijdrit. Voor de Vlaming zit dat werk er nu op en dus mag hij zich gaan mengen in de spurt. Aangezien hier niet de top van het sprintersveld aan de start staat, kan de snelle Theuns wel eens ver komen. Adam Blythe zou de allereerste grote ronde van Aqua Blue Sport nog mooier kunnen maken. In de eerste rit in lijn werd hij al eens derde. Kan hij die prestatie verbeteren? Intrinsiek is Sacha Modolo misschien wel de snelste renner van deze Vuelta, maar dat heeft hij de afgelopen drie weken nog niet in de praktijk gebracht.

Tom Van Asbroeck werd al eens derde deze Vuelta. Voor hem was dat een doorbraak in het tenue van Cannondale-Drapac. Weet hij na het sponsornieuws de ploeg opnieuw goed nieuws te bezorgen? Sunweb zal kijken of het Søren Kragh Andersen in goede positie kan afleveren voor de sprint. De sterke Deen kan zomaar eens verrassen. Outsiders voor een dichte ereplaats zijn Michael Schwarzmann (BORA-hansgrohe), Lorrenzo Manzin (FDJ) en routinier José Joaquin Rojas (Movistar).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Matteo Trentin
*** Juan José Lobato, Magnus Cort Nielsen
** Edward Theuns, Adam Blythe, Sacha Modolo
* Tom Van Asbroeck, Søren Kragh Andersen, Michael Schwarzmann, Lorrenzo Manzin

Wie wint er de slotrit van de Vuelta 2017?

 • Matteo Trentin (36%, 373 stemmen)
 • Magnus Cort Nielsen (19%, 195 stemmen)
 • Juan José Lobato (13%, 137 stemmen)
 • Edward Theuns (7%, 78 stemmen)
 • Sacha Modolo (7%, 68 stemmen)
 • iemand anders (5%, 54 stemmen)
 • Adam Blythe (4%, 46 stemmen)
 • Søren Kragh Andersen (3%, 36 stemmen)
 • Michael Schwarzmann (3%, 27 stemmen)
 • Lorrenzo Manzin (2%, 17 stemmen)
 • Tom Van Asbroeck (1%, 13 stemmen)

Aantal stemmen: 1.044

Stem

Weer en TV
De renners kunnen de Vuelta afsluiten onder zonnige omstandigheden en een temperatuur van ongeveer 25 °C. De wind waait uit het noorden en is matig, windkracht 3.

Eurosport en Sporza beginnen rond 17:00 met de live-uitzending. De aankomst wordt verwacht tussen acht uur en half negen.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties