Vuelta 2017: Voorbeschouwing etappe 18

Door Martin van den Bosch, woensdag 6 september 2017 om 19:00

Met nog vier etappes te gaan, begint het einde van deze Vuelta in zicht te komen. Voordat het zover is, staan er nog enkele aantrekkelijke ritten op het programma. Op donderdag volgt er een etappe met een lastige finale. WielerFlits neemt het onder de loep.

Parcours
Voor de achttiende etappe blijft de Vuelta in het noorden van Spanje, waar in de regio Santander een 169 kilometer lange overgangsetappe door het middengebergte op het programma staat. De start is in Suances, een kustplaats aan de Cantabrische Zee. Van daaruit gaat het in westelijke richting over een route waarin het op en af gaat.

Bij Pechón trekken de renners na ongeveer vijftig kilometer het binnenland in. In het tweede gedeelte van de etappe zijn er twee cols van de derde en een klim van tweede categorie opgenomen. De pure sprinters (voor zover nog aanwezig) zullen hier waarschijnlijk af moeten haken.

De rit kent haar slotstuk met de beklimming naar het klooster van Santo Toribio de Liébana. Deze 3,2 kilometer lange beklimming van derde categorie kent volgens de organisatie een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4%. De lastige finale zal ongetwijfeld voor een spannende ontknoping zorgen.

Favorieten
Na bestudering van het profiel is duidelijk dat de winnaar van deze rit over klimmersbenen moet beschikken. Wanneer de renners koers maken op de laatste beklimming, zullen er ongetwijfeld een hoop renners afvallen. De vraag blijft of dit een rit blijkt voor aanvallers of klassementsrenners.

Adam Yates

Gaat Adam Yates op avontuur? – Foto: Sirotti

Een van de renners die hier wel eens voor de aanval zou kunnen kiezen, is Adam Yates. De Brit staat (net als zijn tweelingbroer Simon) op een achterstand van meer dan een uur op klassementsleider Froome. Het geeft hem de vrijheid om op avontuur te gaan. Hij probeerde het al in de rit naar Sierra Nevada en kondigde daarna aan vaker aan te gaan vallen. Zou hij deze rit in zijn rondeboek hebben aangekruist?

Een andere renner die graag de aanval zoekt is Darwin Atapuma. De Colombiaanse klimmer van UAE Emirates staat bekend als aanvalslustig, maar dat heeft deze Vuelta nog geen succes opgeleverd. Brengt hij daar in de laatste dagen verandering in? Voor ploeggenoot Rui Costa verloopt deze Vuelta ongetwijfeld anders dan hij zich voorgesteld had. De Portugees beschikt over de kwaliteiten om zich op dit terrein te tonen. Het is echter maar de vraag of we hem vooraan gaan zien. Zijn vrij anonieme optreden in de voorbije weken biedt weinig hoop.

Krijgt Luis Leon Sanchez loon naar werken? – Foto: Sirotti

De Spanjaarden zitten deze Vuelta opvallend genoeg nog zonder ritzege. Misschien dat Luis León Sánchez daar verandering in kan brengen. De Murciaan van Astana probeerde het al enkele keren in de voorbije weken, maar staat tot dusver met lege handen. De Spaanse topploeg Movistar is eveneens nog zonder overwinning. Dat zal ongetwijfeld steken bij de ploeg van Eusebio Unzué. Stuurt hij een van zijn renners in de vlucht? Met José Joaquín Rojas beschikt de ploeg over een renner die lastig terrein goed aankan en bovendien snel aan kan komen. De voor LottoNL-Jumbo rijdende Juan José Lobato voldoet aan hetzelfde profiel. Een andere Spanjaard die we misschien op de voorgrond gaan zien is Francisco Ventoso. De renner van BMC rijdt een vrij anonieme Vuelta, maar koerst donderdag door zijn geboortestreek. Gaat hij zich tonen aan zijn eigen publiek?

Normaal gesproken lijkt deze rit ook iets voor Julian Alaphilippe. Hij beschikt immers over de benodigde versnelling om op de hellende stroken in de slotfase zijn concurrenten af te schudden. De Fransman was woensdag al mee in de vlucht van de dag, maar heeft hij op donderdag nog kracht over om hier uit te pakken?

Kiest Soren Kragh Andersen voor de aanval? – Foto: Sirotti

Bij Sunweb staat momenteel alles in het teken van de podiumplek van Wilco Kelderman, maar de Nederlander heeft een ploeggenoot die in deze rit wel eens goed voor de dag zou kunnen komen. Søren Kragh Andersen toonde zich deze Vuelta reeds met een derde plek in Tomares en won eerder dit seizoen in Oman een rit met eveneens een lastig slot. Kan het Deense talent dit ook in de Spaanse heuvels?

Een renner die afgelopen weken in overgangsritten uiterst effectief bleek, is de Pool Tomasz Marczyński. Overwinningen in Sagunt en Antequera toonden aan dat hij in een erg goede vorm steekt. De routinier kan een lastig parcours goed verteren en beschikt daarnaast over de kwaliteiten om het in een kleine groep af te maken. Voegt hij een derde ritzege toe aan zijn palmares? Lotto Soudal beschikt met Thomas De Gendt over een tweede renner die graag de aanval kiest.

Om zijn leiderstrui in het bergklassement te verdedigen, zou het heel goed kunnen dat de Italiaan Davide Villella wederom ten aanval trekt. Er zijn in deze rit veertien punten te verdienen voor de bergtrui. Landgenoot Gianni Moscon zou deze finish ook goed aankunnen, al zal hij zich waarschijnlijk weg moeten cijferen voor kopman Froome. Tot slot is uitkijken waartoe een derde Italiaan in staat is. Matteo Trentin is met drie ritzeges de succesvolste afmaker van deze ronde. Boekt hij donderdag zijn vierde, of is deze slotfase voor hem te zwaar?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Adam Yates
*** Darwin Atapuma, Luis León Sánchez
** Julian Alaphilippe, Søren Kragh Andersen, Tomasz Marczyński
* Davide Villella, José Joaquín Rojas, Juan José Lobato, Matteo Trentin

Weer & TV
Donderdag krijgen de renners te maken met prettige koersomstandigheden. Het blijft droog en met een temperatuur van 22 graden Celsius is het niet al te warm. De wind heeft windkracht twee en komt uit het noorden, wat betekent dat de renners de wind deze rit tijdens de finale in de rug hebben.

Zowel Eurosport als Sporza beginnen om 15:00 met de live-uitzending. De organisatie verwacht de aankomst tussen half zes en zes uur. Bespreek in de Volg Hier van WielerFlits het verloop van de etappe.


Alleen dit weekend: 20% extra korting op Castelli

150 euro korting op POC fietsbrillen

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

Reacties Toon reacties Verberg reacties