Vuelta 2017: Voorbeschouwing bergetappe naar Los Machucos

Geplaatst op woensdag 6 september 2017 om 08:00

Foto: Sirotti

Daags na de tijdrit naar Logroño staat een nieuwe zware bergrit op het programma. De loodzware slotweek gaat verder met een supersteile, typisch Spaanse aankomst bergop in Cantabrië.

Parcours
De etappe van woensdag start in Villadiego, een klein plaatsje in het noorden van de provincie Burgos. Van daaruit zetten de renners koers in noordelijke richting voor een 180,5 kilometer lange etappe die ze door de provincies Burgos en Cantabrië voert. Na de start gaat over een licht golvend parcours. In deze fase zal ongetwijfeld de vlucht van de dag geformeerd worden.

De eerste geclassificeerde hindernis van de dag begint na een kleine honderd kilometer. De Portillo de Lunada (8,3 km aan 5,7%) brengt de renners tot een hoogte van 1.350 meter, waarna een lange afdaling volgt. De Puerto de Asilas (10 km aan 6%) vormt daarna de tweede opwarmer voor het spectaculaire slotstuk van deze rit. Na een afdaling en een tussensprint, gaan de renners opnieuw het binnenland in voor de slotklim.

In de zoektocht naar nieuwe, spectaculaire aankomsten is de organisatie dit jaar uitgekomen bij de Alto de los Machuco. Dit ‘geitenpad’ is voor het eerst opgenomen in het routeschema van de Vuelta.. De Spaanse pers koos bij de introductie voor de benaming ‘rampas inhumanas’, oftewel onmenselijke stroken. Op het wegdek zijn ribbels aangebracht om de klim beter te laten verlopen.

Het gemiddelde stijgingspercentage van 8,7 procent is misleidend, want we hebben hier wel degelijk te maken met een heel lastige klim. Dat komt doordat deze onregelmatige beklimming enkele relatief vlakke stukken kent, wat het gemiddelde omlaag haalt. Op de steile stukken zullen de renners (zo goed als) geparkeerd staan. Met name in het eerste gedeelte krijgen zij behoorlijk wat voor de kiezen. Hoewel er afschrikwekkende percentages van 30% genoemd zijn, houdt de organisatie het bij 25 á 26 procent. Na een vlakkere passage volgen enkele kilometers waarin het stijgingspercentage niet onder de tien procent zakt. De rit wordt afgesloten met een korte afdaling.

Favorieten
Na bestudering van het parcours is het overduidelijk dat de renner die hier als eerste over de finish zal komen, over de nodige klimmerscapaciteiten moet beschikken. Een belangrijke factor is de mate waarin renners hersteld zijn van de tijdrit op woensdag. Klassementsrenners die in de rit tegen de klok op de limiet gereden hebben, zouden de dag erna hier wel eens de rekening voor kunnen betalen.

Gaat Miguel Angel Lopez voor nummer drie? – Foto: Sirotti

Wanneer er deze Vuelta een rit bergop eindigt, dan kunnen we niet om de naam van Miguel Ángel López heen. De Colombiaan imponeerde deze Vuelta bergop en heeft meerdere malen bewezen een van de betere, zo niet de beste klimmer van deze ronde te zijn. De Astana-renner won al op Calar Alto en de Sierra Nevada en is daarom ook voor de rit naar Alto de los Machuco de te kloppen man.

Kan Esteban Chaves zich revancheren? – Foto: Sirotti

Landgenoot Esteban Chaves is eveneens een renner die hier hoge ogen kan gooien. De kopman van Orica-Scott verloor in de tijdrit kostbare minuten, maar komt nu weer op terrein waar zijn kwaliteiten tot zijn recht komen. Zijn vierde plaats in de rit naar Sierra Nevada toonde aan dat het met zijn vorm wel goed zit. Ploeggenoten Adam en Simon Yates zouden op dit terrein ook op de voorgrond kunnen treden. Inmiddels behoren zij tot de categorie renners die geen bedreiging meer vormen voor het algemeen klassement. Wanneer zij de benen hebben om in de aanval te gaan, zou deze tactiek wel eens succesvol kunnen uitpakken.

Wat gaat Chris Froome doen? – Foto: Sirotti

Woensdag zullen wederom alle ogen gericht zijn op Chris Froome. Na de tijdrit wachten de klassementsleider nog vier ritten om het rood naar Madrid te brengen. De afgelopen bergritten hield hij samen met zijn Sky-trein de wedstrijd onder controle. Voor het wedstrijdverloop zullen de intenties van de Britse formatie van groot belang zijn. Geven zij een groep vluchters een grote voorsprong, of kiezen ze ervoor om het verschil binnen de perken te houden? Wout Poels zou (gezien zijn geschiedenis op de steile Angliru) ook hier een goed individueel resultaat kunnen rijden, maar zal zich naar verwachting naar de orders van zijn ploeg.

Houdt Wilco Kelderman stand? – Foto: Sirotti

Na de tijdrit is de strijd om de podiumplaatsen een nieuw hoofdstuk ingegaan. Renners als Vincenzo Nibali, Wilco Kelderman en Ilnur Zakarin beschikken over de beste papieren. De drie zullen de komende dagen ongetwijfeld nog van positie wisselen. Zij hebben het voordeel dit jaar geen zware Tour achter de rug te hebben. Wie neemt het initiatief om de status quo te veranderen?

De ogen van de wielerfans zullen donderdag ook gericht zijn op Alberto Contador. Voor een podiumplek lijkt hij met een achterstand van twee minuten nog niet uitgeschakeld. Bovendien zal de Spanjaard zijn laatste Vuelta dolgraag met een ritzege willen besluiten. Hij koos deze Vuelta al meerdere malen voor de aanval. Krijgt hij in deze rit de ruimte om zijn carrière in stijl af te sluiten? Geboren klimmers als Romain Bardet, Louis Meintjes en Fabio Aru zullen zich ongetwijfeld ook vooraan laten zien. Bardet eindigde in de tijdrit, mede door een valpartij, op meer dan acht minuten van Froome. Heeft hij zich gespaard voor deze rit? En waartoe is Michael Woods nog in staat?

Een van de klimmers die een goede klassering uit zijn hoofd heeft moeten zetten is Rafal Majka. De kopman van BORA-Hansgrohe toonde zaterdag met winst op Sierra de La Pandera desondanks dat hij bergop lastig te kloppen is. Voor deze rit mag hij eveneens tot de kanshebbers gerekend worden. De Pool staat inmiddels op bijna anderhalf uur van leider Froome, waardoor hij zonder problemen met een vroege vlucht kan meespringen. Bovendien is Majka nog in de race voor het bergklassement. Motiveren de dertig punten die in deze zware rit te verdienen zijn hem om mee te springen?

In WielerFlits Live werd ook vooruitgeblikt op deze etappe. Bekijk het fragment hieronder:

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Ángel López
*** Chris Froome, Esteban Chaves
** Vincenzo Nibali, Ilnur Zakarin, Wilco Kelderman
* Alberto Contador, Romain Bardet, Fabio Aru, Rafal Majka

Weer & TV
Volgens de weersvoorspelling is het woensdag bewolkt, maar blijft het droog. De temperatuur is overdag ongeveer 22 °C. De wind waait uit het noorden en is zwak, windkracht 2.

De etappe naar Los Machucos wordt door Eurosport van start tot finish rechtstreeks uitgezonden. De zender begint dan ook al om 12:30 met de live-uitzending. Sporza haakt een uurtje later in.


Alleen dit weekend: 20% extra korting op Castelli

150 euro korting op POC fietsbrillen

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

Reacties Toon reacties Verberg reacties