Vuelta 2017: Voorbeschouwing tijdrit naar Logroño

Door Martin van den Bosch en Nick Doup, dinsdag 5 september 2017 om 12:30

Op dinsdag wordt er in de Vuelta a España met een veertig kilometer lange tijdrit een begin gemaakt aan de loodzware slotweek. In de regio Navarra kunnen de klassementsrenners een belangrijke slag slaan. Wat kan Wilco Kelderman in de strijd om een podiumplek? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Na een lange verplaatsing gaat de Vuelta na de rustdag verder in het noorden van Spanje. In de regio Navarra wacht de renners een individuele rit tegen de klok van 40,2 kilometer. Zij vertrekken vanaf Circuito de Navarra, een racecircuit dat bekendheid geniet in de motorsport. Daar beginnen zij aan een route met voornamelijk lange, rechte stukken. De door wijngaarden omzoomde route is voor Spaanse begrippen relatief vlak. Biljartvlak is het natuurlijk niet, maar met 350 meter is er niet bijster veel hoogteverschil. Na 13 en 27,9 kilometer zijn er tijdsopnames gepland.

Wanneer de renners aankomstplaats Logroño naderen, volgen er enkele haakse bochten. Via de westkant van de stad voert de route richting het centrum. Daar ligt de finish aan de Calle General Vara de Rey, een dubbele tweebaansweg in het centrum van de stad.

Favorieten
Klassementsleider Chris Froome verkeert al twee weken in een uitstekende vorm. De kopman van Sky staat bekend als een begenadigd tijdrijder, waardoor hij automatisch tot de favorieten behoort. Nu hij al bijna twee weken de rode trui draagt, mag Froome gerust de topfavoriet genoemd worden. Hij begint met een riante voorsprong op zijn concurrenten aan de rit tegen de klok. De grote vraag is: in hoeverre slaagt hij erin om deze uit te bouwen?

Wilco Kelderman – foto: Sirotti

Van alle renners in de top van het klassement is Froome de beste tijdrijder, maar ook Wilco Kelderman zal uitkijken naar deze dag. Onze landgenoot is een erkende hardrijder en liet in het verleden al meermaals zien dat hij tegen de klok met de groten kan wedijveren. Dit jaar heeft hij nog weinig individuele tijdritkilometers gemaakt, maar Tom Dumoulin heeft bewezen dat de tijdritfiets van Giant alles behalve slecht rijdt. De lengte van de tijdrit spreekt in het voordeel van Kelderman, net als het gegeven dat hij kan jagen op de twee minuten voor hem gestarte pocketklimmer Esteban Chaves. Slaagt Kelderman erin om enkele concurrenten op achterstand te rijden en zijn podiumplek terug veroveren?

Bob Jungels – foto: LaPresse – Fabio Ferrari

Quick-Step Floors is met vijf overwinnen tot dusver bezig aan een uiterst succesvolle Vuelta. Kan met deze tijdrit een zesde overwinning aan de zegereeks toegevoegd worden? Bob Jungels moet in staat zijn een sterke tijdrit te rijden. De Luxemburger kiest deze ronde niet voor een klassement, maar is op jacht naar dagsucces. Op weg naar Logroño kan de Luxemburger zijn toeren wel kwijt. Binnen de Belgische ploeg kan ook hardrijder en regerend Belgisch kampioen Yves Lampaert een gooi doen naar een hoge klassering.

Luis León Sánchez – foto: Sirotti

Astana heeft met Miguel Ángel López en Fabio Aru twee man in de top van het klassement staan. Superman López blaakt van het zelfvertrouwen na zijn twee ritzeges. In de Ronde van Zwitserland van vorig jaar versloeg hij in een korte, heuvelachtige tijdrit mannen als Fabian Cancellara en Wilco Kelderman. Is hij opnieuw daartoe in staat? Een andere kanshebber binnen Astana is de ervaren Luis Léon Sánchez. De routinier heeft twee Spaanse tijdrittitels op zijn erelijst staan. Kan hij hier zorgen voor een vierde Kazachstaanse ritzege? Movistar heeft met de Portugees Nelson Oliveira een hardrijder in dienst die mogelijk voor een ereplaats kan gaan.

Vincenzo Nibali – foto: Sirotti

Een tijdrit in de derde week van een grote ronde brengt altijd het beste in klassementsrenners naar boven. Mannen als Vincenzo Nibali en Alberto Contador hebben daar ervaring mee en zullen een sterke tijdrit neerzetten. De Italiaan van Bahrain Merida liet in de recente Giro bijvoorbeeld zien een goede chrono te kunnen rijden, al was dat wel met meer hoogtemeters. Ilnur Zakarin kan dat ook. De Rus is inmiddels zelfs opgeklommen naar de derde plek. Bevestigt hij dinsdag een serieuze kandidaat te zijn voor het eindpodium?

Andere outsiders voor een mooie klassering in Logroño zijn de talentvolle Duitser Lennard Kämna (Sunweb), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Tejay van Garderen (BMC) en Tobias Ludvigsson (FDJ). Gianni Moscon is de huidige kampioen van Italië. Vanuit Nederlandse hoek is het nog interessant om te zien waartoe LottoNL-Jumbo-renners Steven Kruijswijk en Stef Clement in staat zijn.

Rohan Dennis gold als een van de grote favorieten voor deze tijdrit, maar heeft ziek de Vuelta verlaten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Wilco Kelderman, Bob Jungels
** Ilnur Zakarin, Gianni Moscon, Yves Lampaert
* Miguel Ángel López, Vincenzo Nibali,  Luis Léon Sánchez, Thomas De Gendt

Wie wint de tijdrit in Logroño?

  • Chris Froome (54%, 2.278 stemmen)
  • Wilco Kelderman (18%, 746 stemmen)
  • Bob Jungels (10%, 407 stemmen)
  • iemand anders (6%, 271 stemmen)
  • Yves Lampaert (5%, 203 stemmen)
  • Gianni Moscon (2%, 81 stemmen)
  • Miguel Ángel López (2%, 80 stemmen)
  • Ilnur Zakarin (2%, 74 stemmen)
  • Luis Léon Sánchez (1%, 49 stemmen)
  • Vincenzo Nibali (1%, 28 stemmen)

Aantal stemmen: 4.217

Stem

Weer en TV
Het is dinsdag een aangename dag in Logroño. De temperatuur tikt onder een blauwe lucht met hier en daar wat bewolking regelmatig de 30 graden Celsius aan. De wind gaat nauwelijks tot geen invloed hebben, die komt namelijk met kracht 1 à 2 uit het oosten.

De eerste renner vertrekt omstreeks half twee van het startpodium. Zowel Eurosport als Sporza zenden vanaf 15:00 live uit. De aankomst van klassementsleider Froome wordt rond 17:40 verwacht.


Kortingen tot 35% op Sportful fietskleding

Buitenkans: 40% korting op een Lazer fietshelm

50 euro korting op de Assos T.Equipe S7 fietsbroek

Reacties Toon reacties Verberg reacties